Västernorrland

Beertema får kritik från flera håll

1:04 min

Moderaten Jacomina Beertema bör ta sitt ansvar för konflikten med sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och avgå från sin plats som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget.

Det säger Stefan Dalin, socialdemokrat i landstingstyrelsen.

I går fick han information om att det inte finns några förutsättningar för samarbete mellan Jacomina och Sigbjörn, och han tycker att en stor del av konflikten ligger hur Jacomina Beertema handlat som politiker.

– Jag tycker det är ett exempellöst beteende att gå i offentlig polemik med en ledande tjänsteman, och dessutom ha som vallöfte att sparka honom om hon får makten. Jag tycker att det är ren och skär populism och visar på bristande omdöme.

Men måste man inte som politiker få kritisera en tjänsteman?

– Inte som hon har gjort. Att gå ut och kräva en tjänstemans avgång, i landstinget ankommer det på landstingsdirektören att anställa och avskeda tjänstemän, inte politiker. Och det hör inte till svensk tradition att göra tjänstemannaanställningar till en valfråga.

Vad bör hon göra nu?

– Hon bör ställa sin plats som ordförande i nämnden till förfogande.

Det är ett ganska stort steg.

– Det är det. Men jag tycker att hennes beteende visar på bristande omdöme. Jag saknar förtroende för henne i alla fall.


Centerpartister om Beertema

I nästa vecka avgörs det om sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson ska få sparken eller inte.

Men många, även inom Vårdalliansen, tycker att även moderata landstingspolitikern Jacomina Beertema borde ta sin del av ansvaret för konflikten.

Ingemar Jonsson från Ramsele är landstingspolitiker för Centern och han tycker inte att Beertema har skött sig bra.


Röster om Landstinget - Dagen efter krismötet

I dag är det dagen efter det stora krismötet. Då landstingsrådet Per Wahlberg sa att han ger landstingsdirektören fria händer att lösa konflikten mellan sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och moderata politikern Jacomina Berteema.

Tidigare har det vid ett flertal tillfällen uttryckts stöd för Olofsson, men gårdagens utspel kan tolkas som om sjukhusdirektören hänger löst.

Även om det i dag inte finns någon i ledande position som vill säga det rakt ut.

Sveriges Radio Västernorrland har pratat med landstingspolitiker om det som händer just nu.

Stefan Dahlin från Timrå sitter i landstingsstyrelsen för Socialdemokraterna och tycker att den moderata politikern Jacomina Beertema bär en stor del av ansvaret för att den här konflikten har blivit så stor.

Fast just nu är det inte Jacominas framtid som känns mest osäker utan sjukhusdirekötrens. Nu i helgen ska landstingsdirektören bestämma sig för hur han ska lösa den här konfliten. Men många tror att sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson kommer att få sparken.

Landstingsolitiker som Sveriges Radio Västernorrland har talat med, säger att de håller med om att man nu måste lösa den här konflikten en gång för alla, men de är i dag också överlag kritiska mot Jacomina Beertema. Och det gäller även hennes allianskamrater.

Ingemar Jonsson från Ramsele är centerpartist.

– Det där har spårat ur på båda håll, det blir litegrann sandlåda över det hela, säger Ingemar Jonsson.

Anita Hellstrand, centerpartist i Timrå säger också att det är moderaternas sak att hantera Jacomina men säger att hon har förtroende för Sigbjörn men inte vill spekulera i utgången.

Sjukvårdspartiets Göran Bolin från Sundsvall tror att Sigbjörn kommer att få kicken. Konflikten går inte att lösa och han tycker ändå att Jacomina har sträckt ut en hand.

Leif Vestin är centerpartist från Bredbyn och sitter i landstingsfullmäktige.

– Karln har ju gjort ett bra jobb. Han har ju lyckats vända Örnsköldsviks sjukhus på rätt köl och är på väg att lyckas med samma i Sundsvall, säger Leif Vestin (C).

– På något sätt så skulle man ju hoppas att vuxna människor skulle kunna komma samman och komma överens, men dom är tydligen av den karaktären att det är omöjligt, fortsätter Leif Vestin (C).

Ute på stan tycker en del att nu får det vara nog tjafsat i landstinget, men andra tycker det är spännande det som händer.

– Det är spännande, varje dag följer jag med, säger en person som blivit intervjuad.

– Det är bedrövligt, säger en annan.


Jacomina Beertema bemöter kritiken

Jacomina Beertema säger själv att hon nu väntar på landstingsdirektörens beslut, innan hon har något mer att säga.

På vår reporters fråga om hon tror att Sigbjörn får sparken, svarar hon "Vad tror du själv?"

Att röster från oppositionen tycker att hon borde ta konsekvenserna av sitt agerande och avgå är inte konstigt, enligt Jacomina Beertema. Hon skulle förmodligen agera på ungefär samma sätt, om hon själv var i opposition.

Hon säger också att hon tycker att hon har rätt som politiker att kritisera sakförhållanden, vilket hon också gjort när det gäller Sundsvalls sjukhus. Däremot finns det ingen personlig konflikt mellan henne och Sigbjörn Olofsson, åtminstone inte från hennes sida.

Men sakkritiken, att hon tycker att sjukhusdirektören inte skött nedskärningarna på Sundsvalls sjukhus på rätt sätt, står kvar.

På frågan om hon verkligen bett Sigbjörn Olofsson om ursäkt, säger hon att det har hon gjort, för överord. Hon sa ju till exempel att Sigbjörn Olofsson förde ett skräckvälde på Sundsvalls sjukhus, i en teveintervju förra året.

Det var överord, enligt Jacomina Beertema.


Dela med dig av dina åsikter

Vad anser du om konflikten i Landstinget? Har du åsikter angående det som har hänt eller synpunkter om det som rapporterats i din radio? Har du tips eller en fråga?

#link=248949#

Fler artiklar om direktörsfrågan vid Sundsvalls sjukhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista