Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rolf Pålsson håller sin uppfart snöfri genom att skotta för hand och att köra snöslunga. Men nu börjar det att bli svårt att få plats med all snö. Foto: Johannes Skoog
Sundsvall

Sundsvall extrasatsar på snöröjning

Kommunen: ”Vi har stora problem med att få bort snön”
1:48 min

Igensnöade vägar och höga snövallar ställer till problem både för biltrafikanter och fotgängare. Det gör att Sundsvalls kommun tvingas att hyra in 25 extra snöröjningsfordon.
– Ja, de gör så gott de kan, säger Rolf Pålsson som skottar snö på sin uppfart.

Nästa vecka kommer totalt 49 lastbilar och traktorer att forsla bort snö från Sundsvalls gator. Det är nästan dubbelt så många fordon som ingår i den ordinarie snöröjningsstyrkan. Och på det sättet räknar kommunen med att få undan snö på små gator som knappt är farbara i dag. På Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall tror man att de extrainsatta fordonen kommer att behövas i cirka två veckor - om det inte börjar att snöa på nytt.

En orsak till att många mindre vägar i Sundsvall är oplogade är att många parkerar sina bilar vid vägkanten. Det gör att snöröjarna får svårt att ta sig fram och inte kommer åt snön. Ett annat skäl till att man inte hunnit få undan all snö är att privatpersoner dumpar snön från sina uppfarter på vägarna och räknar med att kommunen ska forsla undan snön, enligt Stig Hamberg som är vägingenjör på Stadsbyggnadskontorets gatuavdelning i Sundsvall
– Snö som finns på gårdar har inte kommunen någon möjlighet att ta hand om, i renhållningslagen står det tydligt att man inte får lägga den där, säger han och fortsätter:
– Vi ska försöka att gå ut i bostadsområdena och bredda vägarna som är extremt smala just nu.

Varje dag kommer det att kosta 400 000 kronor att ha de inhyrda fordonen i bruk. Det gör att man snabbt börjar att närma sig taket på snöröjningsbudgeten i Sundsvalls kommun. Hittills har man använt 22 miljoner kronor och den totala budgeten ligger på 32 miljoner kronor. Men bara den här extrasatsningen kommer att kosta cirka fyra miljoner kronor om arbetet pågår i två veckor. 
I nuläget är det i länet bara Timrå kommun som ser ut att överskrida sin snöröjningsbudget den här säsongen. Där har det, bara under december och januari, krävts lika mycket snöröjning som det brukar göra under ett normalår.   

Johannes Skoog
johannes.skoog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".