Västernorrland

FFL bakom inbrottsvåg

9:18 min

Det kriminella gänget Fucked For Life i Kramfors misstänks för en lång rad inbrott i Ådalen. Polisen tror att omkring 40 inbrott, i bland annat, kiosker, livsmedelsaffärer och bensinstationer kan spåras till FFL, däribland också det väpnande rånet av ICA Kvantum i Kramfors. Ett internt dokument från polisen beskriver en välorganiserad kriminell organisation.

Förutom de omkring 40 inbrott som FFL misstänks ligga bakom visar ett internt polisdokument, som SR-Västernorrland fått tagit del av, att polisen jobbar mot en professionell kriminell organisation som själva spanar på polisen och har metoder att stoppa polispatrullerna.

http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/110/10192.doc

Stoppar polisen med fotanglar 
Vid minst två tillfällen har tjuvarna spridit ut så kallade fotanglar för att punkterera däcken på polisbilar. Ena tillfället skedde efter ett inbrott på Coop i centrala Kramfors den 17 november 2010. En patrull fick syn på gärningsmännens flyktbil, en mörk Audi kombi, och en biljakt i hög hastighet tog fart. Men i trakterna av Undrom, Sollefteå blev det stopp för polispatrullen för däcken punkterades på grund av fotanglar som tjuvarna slängt ut på vägen.

Det andra tillfället var efter ett inbrott av Djupökiosken i centrala Sollefteå den 12 december 2010. Då hade några slängt ut omkring 150 fotanglar utanför polishuset i Sollefteå. Vid det tillfället var polispatrullen ute på annat jobb och körde inte på de vassa föremålen. Däremot körde ett tidningsbud sönder däcken på fotanglarna. Även vid det tillfället försvann tre, fyra maskerade män i en mörk Audi.

Använder spanare under inbrotten
Dessutom misstänker polisen att Fucked For Life har spejare ute under sina inbrott. Till exempel att några står vid polisstationen och meddelar när patrullerna åker. Andra gängmedlemmar står strategiskt utposterade vid, till exempel, större vägkorsningar och meddelar de som utför inbrottet att de exakt vet när de lämna brottsplatsen. Det är en av anledningarna att polisen aldrig lyckats gripa några på bar gärning under inbrotten.

Varför Kramfors? 
Fucked for Life etablerade sig i Kramfors omkring år 2003 men är ursprungligen ett gäng från Tumba utanför Stockholm. FFL gjorde sig ökända i början av 2000-talet för flera värdetransportrån och sprängningar av bankboxar.

Anledningen att FFL etablerade sig i Kramfors är att ett par av medlemmarna har sina rötter i Ådalen. Ett brödrapar som var inblandade i en spektakulär rymning av FFL ledaren Daniel Maiorana från anstalten i Kumla år 2004.  Maiorana greps av polisens insatsstyrka i en lägenhet i Örnsköldsvik en kort tid efter rymningen. De båda bröderna, 30 och 32 år gamla har en lång rad av anteckningar i polisens belastningsregister. Bland annat har 32-åringen dömts hela 25 gånger för allt från medhjälp till rymningen till misshandel och vapenbrott.

Gänget har sedan några år köpt en fastighet mellan Kramfors och Bollstabruk och flera av medlemmarna söderifrån har skrivit sig i kommunen. Men FFL har också, enligt polisen, lockat in några av ortsborna i sin kriminella verksamhet. Flera av gängmedlemmarna beskrivs i det interna polisdokumentet som yrkesförbrytare som försörjer sig på brott.

Stölder för miljonbelopp 
Sedan år 2009 misstänks gänget ha trappat upp sin brottsliga aktivitet i Ådalen med inblandning i omkring 40 inbrott, främst i Kramfors och Sollefteå. Mest är det inbrott i butiker, kiosker och bensinstationer och gärningsmännen är ofta maskerade. Minst två väpnade rån misstänks också FFL ligga bakom. Det ena av en företagare i Ilsbo i Hälsingland i januari 2010. Där blev en person också beskjuten när han följde efter rånarna. Det andra rånet var av Ica Kvantum i Kramfors för en dryg månad sedan.

Godset från stöldvågen i Ådalen uppskattas till miljonbelopp och har varit allt ifrån tobaksvaror, elektronik till penningboxar. Ofta flyr de också i falskskyltade, snabba, mörka fordon. Vanligast i bilar av märket Audi. Vid flera tillfällen har flyktbilarna senare hittats uppeldade.

Polisen har DNA
Under det senaste året har polisen också hittat två så kallade "gömmor" som de misstänker tillhör FFL. En i Skog, utanför Kramfors och en i Långseletrakten. Bland annat hittades tre stulna Audibilar, inbrottsverktyg, stöldgods och fotanglar. I de fallen pågår utredningsarbete för att kunna binda gärningsmän till godset i "gömmorna"

– Vi har säkrat DNA samt fingeravtryck från "gömmorna". Det blir en kapplöpning mellan oss och FFL, säger Börje Öhman. För polisens del handlar det om att få fram bevis som håller men de gör allt för att vi inte ska kunna bevisa brott, säger han.

Behöver vittnen som vågar
Lars Gustafsson, kriminalinspektör vid sektionen mot gängkriminalitet, Södertörnspolisen, hoppas att fler vågar ställa upp för att vittna mot FFL.

Men trots att dem kan vara  problematiskt och även farligt att vittna mot gäng inom organiserad brottslighet är det viktigt, menar Lars Gustafsson

– Börja med att ta kontakt med polisen kan vi diskutera vittnenas skydd sedan. Det är viktigt att allmänheten ställer upp och vittnar, säger Lars Gustafsson.

Bild ifrån inbrott på Billisten, Lunde. Foto: Polisen.

Urval av rån och inbrott i Ådalen

091019 kl: 22:40. Noraström, Kramfors
Ett äldre par tejpas fast och hotas av flera beväpnade personer.
Personerna vill ha kod till ett kassaskåp. Flyr i en mörk Audi som hittas uppeldad.

100107 Ilsbo, Hälsingland
En företagare låses fast med handbojor av flera maskerade personer med automatvapen.
Även mannens fru och barnbarn hotas. Barnets pappa beskjuten när han följde efter rånarna.
En Audi hittas senare uppeldad.

100406 Kl. 00:36. Inbrott Ica Supermarket Älandsbro
Tobasvaror och cash guard stjäls av två maskerade män som flyr i en Volvo 855 med falska regskyltar.

100423 Kl 01:23. Inbrott Ica Kvantum, Kramfors
Tobaksvaror och cash guard stjäls. FFL spejare upptäcks utanför polishuset.
Tjuvarna försvinner i en mörk Audi kombi.

100518 Kl. 03:20. Inbrott Statoil, Sollefteå
Tobaksvaror och cash guard stjäls av två maskerade gärningsmän.
Tjuvarna flyr i en mörk Audi kombi.

100518 Kl. 01:33. Inbrott Polyfoto, Kramfors
Värdeskåp, fotoutrustning, GPS med mera stjäls av två maskerade personer.
Tjuvarna försvinner i en mörk kombibil.

100617 Kl. 01:04.  Inbrott OKQ8, Bollstabruk
Tobaksvaror stjäls av två maskerade mörkklädda personer.
En mörk bil, av kombimosell försvinner från platsen.

100820 Kl. 01:30-01:36. Inbrott Konsum och OKQ8 Bollstabruk
Tobaksvaror stjäls av två maskerade personer. Vinkleslip används för att såga sig in i förråd. Tjuvarna försvinner i en mörk Audi.

101012 Kl. 02.55. Inbrott Djupökiosken, Sollefteå
Tobaksvaror med mera stjäls av tre-fyra maskerade personer.
Fotanglar utspridda utanför polishuset i Sollefteå.

101117 Kl.02:47. Inbrott Konsum extra, Kramfors
Tobaksvaror med mera stjäls av fyra maskerade gärningsmän. Tjuvarna flyr i en mörk Audi med polispatrullen efter sig. Patrullen stoppas dock av punktering då tjuvarna slängt ut fotanglar på vägen.

#fil=10192#

Har du synpunkter eller kommentarer?

Hör av dig till P4 Västernorrland om du har åsikter, tankar eller funderingar kring det vi publicerar på vår hemsida. Vi tar gärna emot tips och förslag på vad du vill höra i din radio och läsa på webben.

#link=249275#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.