Västernorrland

Besked om Olofssons framtid i dag

I dag har landstinget kallat till presskonferens på länssjukhuset i Sundsvall för ytterligare besked i frågan om vad som händer med sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson.

Med på presskonferensen kommer sjukhusdirektören själv att vara och landstingsdirektören Anders L Johansson.

Vårdförbundets Maria Bäckman hoppas att beskedet blir att Sigbjörn Olofsson slutar som sjukhusdirektör.

– Vi ser det som ett väldigt svårt och infekterat läge. Och vi har  överhuvudtaget saknat ett samarbetsklimat. Våra tips och råd har inte tagits till vara, säger Maria Bäckman.

Inför landstingsstyrelsen i fredags meddelade landstingsdirektören att han inte sett några förutsättningar till samarbete mellan Sigbjörn Olofsson och Hälso- och sjukvårdsnämnden där moderaten Jacomina Beertema är ordförande.

Klockan tre i eftermiddag får vårdförbundets 1000 medlemmar på länssjukhuset och alla vi andra förhoppningsvis veta vad som händer med sjukhusdirektörstjänsten i Sundsvall.

Och oavett om Sigbjörn Olofsson får sparken eller om man gör om organisationen så att hans roll förändras så lär det bli en dyr affär för landstinget. För lönen på 140 000 kronor i månaden får han behålla i över tre år till oavsett om han arbetar eller inte. Det om inte avtalet förhandlats om under helgen.

Att söka en ny sjukhusdirektör kommer att försena och haka upp besparingsarbetet på Sundsvalls sjukhus tror Maria Bäckman från Vårdförbundet. Men hon menar ändå att det är nödvändigt med ett byte på posten.

– Det är mycket som är sagt och gjort och det är svårt att backa bandet. Han har ju sitt inkörda spår och har koll på läget utifrån sitt perspektiv. Så det är klart att det hakar upp sig lite. Men det finns ju andra på sjukhuset som kan gå in och driva arbetet framåt under den här processen, säger hon.