Sundsvall

Tågupproret samlade namnunderskrifter

1:11 min

Arga och missnöjda resenärer det var målgruppen när Tågupproret idag samlade namnunderskrifter på centralstationen i Sundsvall. Bakom Tågupproret står Fackföreningen Seko, järnvägsfrämjandet och miljöförbundet Jordens Vänner. Och syftet är att kunna påverka regeringen att skjuta till mer pengar till järnvägen och stoppa fler privatiseringar.

Lars Igeland, från Jordens Vänner säger att han är mest arg över Finansminister Anders Borgs kommentar att järnvägen är överfinansierad.

Representanterna från Tågupproret menar att avregleringarna är största orsaken till både förseningar och osäkra arbetsvillkor för de som jobbar i anslutning till järnvägen, i Sundsvall har städpersonal tappat jobben då städavtal sagts upp och även banarbetare i Sundsvall riskerar att sägas upp då finska VR vunnit upphandlingen före Infranord. 

Åke Johansson från SEKO tror att det kanske inte bara är så att avregleringen behöver stoppas, han menar att det kanske också behöver förstatligas för att få ordning på allt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista