Västernorrland

Många unga skidsatsar

1:35 min

Alltfler barn och ungdomar hittar återigen till skidspåren. Flera av länets klubbar har de två senaste åren noterat en ökning efter flera års nedgång. Carl-Gunnar Häggkvist är skidledare i Husum skidor:

Alltfler barn och ungdomar hittar återigen ut till skidspåren. Klubbarna i länet har de senaste två åren noterat en ökning efter flera års nedgång.

-Med skidskolan och vår ordinarie grupp är vi nog ett 50 tal här i Husum, säger skidledaren Karl-Gunnar Häggkvist. Det var många år sedan vi hade så många som åker omkring i våra spår.

Orsak?

-Framförallt den goda snötillgången de två senaste vintrarna. Plus framgångarna för våra landslagsåkare. Det betyder väldigt mycket, säger Häggkvist.

Liknande tongångar hörs från Medelpad:

-Vi har ett 80 tal barn och ungdomar igång, säger Kristina Göransson Rudberg, ordförande i Stockvik. Betydligt fler än för några år sedan.

Sporten har också självt försökt göra både träningarna och tävlingarna roligare. Flera teknikmoment, kortare banor och så musik i högtalarna.

-Problemet för oss klubbar framöver blir nog det faktum att många slutar när dom är 18-19 år gamla, säger skidledaren karl-Gunnar Häggkvist. Här har vi ett stort jobb att få dessa att istället blir ledare.

I morgon startar skid-VM i Norge.

-Blir det framgångar även där kommer vi att få ta emot ännu fler barn, tror Karl-Gunnar Häggkvist i Husum

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista