Lennart Norström visar bilder på hur det såg ut med fisket förr i tiden i Ångermanälven. Foto: Anna Ahlström
Sollefteå

Älvar kartläggs med bilder från förr

Micke Strömberg: ”Det vore bra att få information om gamla lekbottnar”
1:09 min

Det stora projekt som ska undersöka förutsättningarna för att återfå fiskvandringen i Ångermanälven vill gärna ha hjälp från allmänheten.

Bland annat när det gäller de bottenundersökningar som ska göras och när det gäller insamling av bilder från den tid då det fanns mycket fisk i älvarna.

- Det vore bra att få information om lekbottnar. Var har gamla lekbottnar legat och finns det några sådana kvar, säger Micke Strömberg, projektledare.

Genom att samla in information hoppas man alltså på att både få veta hur omfattande fisket var i älvarna å var det kan ha funnits lekplatser.

Lennart Norström som bor vid Ångermanälven i Sollefteå kommun - visar bilder på hur det såg ut med fisket där förr i tiden.

- På den här bilden ser vi ett trettiotal laxar som ligger framför fem personer. Det var ganska vanligt och var inte extremt många, säger han.

Det allra viktigaste för att kunna återskapa fiskvandringen är att försöka ta reda på hur det sett ut med lekplatser. Men för att undersöka detta behöver man hjälp från allmänheten.

- Det kan vara svårt för oss att dyka hela älven så det vore därför värdefullt om någon som har information om detta kunde kontakta oss, säger Micke Störmberg, projektledare för projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".