1 av 2
På många orter är Försäkringskassan samlokaliserade med andra myndigheter. I Härnösand finns de tillsammans med Skatteverket i Arbetsförmedlingens lokaler. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Thord Carlsson, ordförande HSO Västernorrland. Foto: Klas Ullerstam
Västernorrland

Svårare besöka Försäkringskassan

HSO: Många kommer att få svårare
1:13 min

Många förståndshandikappade kommer att få svårare att sköta sina försäkringskasseärenden när servicekontoren läggs ner.
– Det finns de som inte kan göra sina ärenden via telefon eller Internet, säger handikapprörelsen.

Förståndshandikappade är en grupp som kan ha svårt att sköta sina ärenden via telefon och Internet, säger Thord Carlsson som är ordförande för den samlade handikapprörelsen HSO i Västernorrland.

Behöver träffa handläggaren personligen
Även andra som har kommunikativa svårigheter kan få problem.

– En del har svårt att prata så att de blir förstådda. Det kan behövas att man ser en människa i ansiktet och kan visa gester och minspel för att bli förstådd.

Ska spara 600 miljoner
Försäkringskassan ska spara ytterligare 300 miljoner i Sverige. Med det tidigare sparkravet på 300 miljoner så blir det totalt 600 miljoner som ska krympas i kassans budget.

– Det Försäkringskassan kan välja på är att antingen dra ner på handläggningen,  vilket skulle innebära att det tar längre tid att få beslut och att få sina pengar, eller att dra ner på servicnivåerna. Och då valde vi det senare, säger Roger Strandberg som är områdeschef för Försäkrinskassans kontor i Västernorrland.

Inga spontanbesök
Det som tas bort är alla servicekontor. Idag finns dom i Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Även serviceplatserna i Timrå, Ånge och Ramsele läggs ner, säger Roger Strandberg.

I Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå  kan man fortfarande boka tid för att träffa en handläggare men alla spontanbesök försvinner.

Ingen lösning än
– Det blir mycket svårare för de männniskor som inte har så lätt att hantera telefoni. De kanske inte heller alls kan behärska en dator.

-- Vi måste fundera över hur vi ska lösa deras situation. Det har vi inte klart för oss än, säger Roger Strandberg hos Försäkringskassan.

Publicerat tidigare idag:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".