1 av 2
Hur trygg är skolgården för ett barn som lever under hot med skyddade personuppgifter? Foto Erik G Svensson/Scanpix
2 av 2
-- Det är bra att skolverket går ut med stöd till skolorna i den här frågan, tycker rektor Eva Claesson. Det gäller att vara väl förberedd för att kunna ge de hotade barnen en så trygg skolgång som möjligt. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Ökad beredskap för barn med skyddad identitet

Rektor: Det får inte bli fel!
1:25 min

Allt fler barn och ungdomar lever under hot och med skyddade personuppgifter. Därför har skolverket tagit fram material med konkreta råd till hur skolorna ska hantera de här barnen.
– Det får inte bli fel, säger rektor.

I hela Sverige är det cirka 4 800 barn och ungdomar som lever med skyddade personuppgifter, och de blir fler varje år. Antalet ökar med omkring sex procent per år.

Små fel kan få stora konsekvenser
När skolorna ska ta emot elever som lever under hot är det viktigt att ha kunskap och beredskap eftersom även små fel kan få ödesdigra konsekvenser, säger Elin Brunell som är jurist på Skolverket.

Och det gäller att vara förberedd och  inte vänta tills det plötsligt står en utsatt elev på skolans tröskel säger hon.

Klasslistor, fotograferingar och utflykter
I materialet som Skolverket gett ut finns praktiska råd om olika konkreta situationer som t ex utflykter och raster men också hur dokumentation och information bör hanteras.

Det handlar om klasslistor, skolkataloger, betyg och skolfotograferingar. Det handlar också om vilka personer på en skola som behöver veta att ett barn har skyddade personuppgifter.

Eva Claesson som är rektor i Geresta rektorsområde i Härnösand har gått igenom materialet.
Varningsflagg
Även om hon redan känner till det mesta så tycker hon det är bra att Skolverket nu går ut med råd för det är inga enkla frågor att hantera, säger hon.

--  Det är viktigt att vi har system där man direkt kan se om en elev har skyddad identitet. Idag har vi varningsflaggor i vårt system t ex om en elev har skyddade adressuppgifter eller liknande så ska man genast veta det.

Får inte gå fel
Viktigt för skolan är också att tänka över hur man hanterar inloggningar i skolans datasystem. Ska eleven ha egen inloggning och e-postadress?

– Det handlar också om att veta vad man gör om den som hotar kommer till skolan. Det är bra att ha tänkt igenom lika situationer. Det får helt enkelt inte bli fel, säger rektor Eva Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".