Inga tåg inom sikte på Botniabanan. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Västernorrland

EU tänker inte reglera 4G master

Signalstörning
1:35 min

Nu kommer beskedet från EU, man tänker inte gå in och reglera hur 4G master får användas nära järnvägen. Tekniker har uttryckt en oro att den nya fjärde generationens mobilmaster kan störa ut det nya GSM bundna signalsystemet som installerats efter Botniabanan.

Radio spektrum enheten på EU svarar nu att man varken vill bestämma någon lägsta gräns för hur nära masterna får installeras i anslutning till järnvägen, man vill inte heller i nuläget stoppa försäljning av frekvenser som ligger nära järnvägens. I stället förespråkar man att det ska ske en frivillig koordination mellan järnvägsbolag och kommersiella operatörer. Sven Håkan Nilsson som är chef för det nya signalsystemet på Trafikverket tycker inte att det är ett bra beslut eftersom Trafikverket inte har ekonomiska muskler att hålla jämna steg med operatörerna.

– man kan hamna i ett läge där det blir en kapprustning mellan oss och de kommersiella företagen, där fler och fler basstationer installeras och då fungerar tillslut ingenting, säger han.

Om det då inte blir tillräckliga begränsningar för att skydda järnvägens signalsystem och signalerna störs av 4G masterna, vad händer då?

– Då stannar tågen, säger han.

Ett annat alternativ som man ger från EU:s radiospektrumenhet är att staterna själva lagstiftar om hur användandet av 4G nätet får ske. Jan Evert Rådhström, moderat och vice ordförande i trafikutskottet i riksdagen säger att det inte är ett alternativ, de litar fullt på Post och Telestyrelsens arbete.

– PTS har inget syfte att förstöra så att det blir störningar, de kan till och med välja att de inte vill auktionera ut frekvenserna närmast järnvägens om de vill, jag har fullt förtroende för att de klarar sitt uppdrag säger han.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".