1 av 3
Idag står järnvägsbron över Älandsfjärden färdig i väntan på trafik som planeras komma igång i höst. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Det var vid det södra brofästet som en stor bit av gjutformen rasade. Utredningen visade att det var träknektarna som sitter fast i stålbaken och bär upp själva gjutformen som inte höll för belastningen. Foto Ulla Öhman
3 av 3
"Det gungade till och jag for rakt ner, genom armeringen" berättade Tord Boija i tingsrätten i Härnösand. Han är en av betongarbetarna som skadades allvarligt vid broraset i Älandsbro i maj 2008.
Härnösand

Dom om broras uppskjuten

Idag skulle domen om det stora broraset i Älandsbro ha meddelats i Ångermanlands tingsrätt men så blir det inte. Domen är uppskjuten till den 18 mars.

Vid olyckan avled två arbetare och tre skadades när gjutformen rasade 20 meter ner i marken.

En utredning visade att det var de s k knektarna som brast och orsakade raset. Knekten är en slags konsoller som håller uppe själva trägolvet eller -formen där man sedan gjuter betongen till en vägbana.

Åtalade är fyra chefer vid tre byggföretag och enligt åklagaren Christer Jarlås är de alla skyldiga till arbetsmiljöbrott med grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Även företagen kan straffas vid en fällande dom.

Skellefteföretaget som ritade knektarna och Örnsköldsviksföretaget som byggde dem krävs av åklagaren på en företagsbot på tre miljoner vardera.

Huvudentreprenören Skanska som var arbetsgivare krävs på sex miljoner i företagsbot.

Fem personer stod på bron när det rasade
Det var under första dagen av gjutningsarbete som raset skedde. Fem personer befann sig just då uppe i formen.

Två av dem omkom, två skadades allvarligt medan en, en ung praktikant, fick lindrigare skador.

De skadade och de anhöriga till de omkomna kommer att kräva skadestånd, men väntar tills domen i tingsrätten har fallit.

Tidigare artiklar om broraset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".