Abdallah Murad, Adel Salma, Ahmed Osman, Eltayeb Hamdan och George Anwan i sudanesiska föreningen i Örnsköldsvik. Foto: Tamara Fenjan.
Örnsköldsvik

Sudaneser oroliga över hemlandet

George Anwan: ”Sudaneserna måste vakna nu”
1:15 min

Demonstrationerna i Sudan har intensifierats och i dagarna planeras det flera massdemonstrationer i huvudstaden Khartoum mot regeringen.

Med de förändringar som nu pågår i Sudan hoppas Sudaneser här i länet att det ska bli möjligt att återvända hem.

Att en överväldigande majoritet röstade för ett självständigt södra Sudan oroar dem eftersom deras hemland kommer splittras

Men Örnsköldsviks nord och syd sudaneser hoppas på regimskifte så att de kan flytta hem. George Anwan, ordförande för föreningen menar att Sudaneserna måste vakna.

”Sudaneserna måste vakna nu och göra något för att byta den här regeringen för att folket ska leva i fred”, säger han.

Fem medlemmar av "den kollektiva armen" - en Sudanesisk förening i Örnsköldsvik - sitter framför teven och diskuterar upproren i arabvärlden. Fast de har olika uppfattningar om Syrien och Jordanien hoppas de alla på en ändring i Sudan.

Ahmed Osman som bott i Sverige i 20 år tror att fred kan uppnås fortare med hjälp av Svenska biståndspengar som han i nuläget tycker ofta hamnar i fel händer.

De fem vännerna har nu alla bott i Örnsköldsvik i många år och trivs bra fast de drömmer ändå att en dag återförenas med släkt och vänner i sitt hemland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".