1 av 6
Mellan träningarna lägger Ronja sitt huvud i Elsas knä och blir smekt över öronen. En stund som båda tycks uppskatta! Foto Ulla Öhman
2 av 6
Idag är det för halt att gå ute så promenaden blir i korridorerna på gruppboendet. Ronja har ett dubbelkoppel som hålls av både Elsa med sin rullator och undersköterskan Marie som äger Ronja. Foto Ulla Öhman
3 av 6
-- Du är nästan för fin! säger Elsa medan hon borstar Ronjas päls. Hon har haft hundar förr själv, berättar hon, så hon är van. Foto Ulla Öhman
4 av 6
Elsa kastar en nalle som Ronja ska hämta. Det är en bra övning för balansen, fast det tänker inte Elsa på; Hon tycker att det är Ronja som gör jobbet! Foto Ulla Öhman
5 av 6
Dags att säga hejdå till Ronja. Under träningen har även grannar på gruppboendet kommit fram för att beundra Ronja. Hon är ett samtalsämne för de boende även när hon inte är där. Foto Ulla Öhman
6 av 6
Även utan rullator går det bra men en stödjande hand kan behövas. Arbetsterapeut Annelie Lundström konstaterar att Elsa går riktigt stadigt. Och fort! Foto Ulla Öhman
Härnösand

Vårdhunden Ronja tränar äldre

Arbetsterapeut:”Hunden är ett bra verktyg”
1:36 min

Det är lättare att träna tillsammans med en hund än att bara göra övningarna själv. Det är tanken bakom vårdhunden Ronja som jobbar inom äldreomsorgen i Härnösand. Genom att t ex kasta leksaker som Ronja ska hämta så tränar den äldre patienten upp sin balans och styrka utan att ens tänka på det som träning.

Äldreomsorgen i Härnösand har minst en fyrbent anställd. Och förhoppningsvis kommer det att bli fler.


Med hund kännns det inte som träning
– Det är vad vi hoppas. Det skulle kunna finnas vårdhundar på alla äldreboenden, säger arbetsterapeut Annelie Lundström.

Tillsammans med undersköterskan Marie Vestman ingår hon i projektet Vårdhund där en specialtränad hund hjälper till i träningen.

– Människan är i grunden lat. Det finns äldre som inte alls vill träna att gå till exempel. Men när hunden kommer med i bilden så handlar det om att ta hand om den - och så följer träningen med på köpet.

Diplomerad vårdhund
Ronja går en utbildning för att bli diplomerad Vårdhund, och går allt bra för Ronja och hennes ägare, undersköterskan Marie Westman så kommer det att ske nu i april.

– Ronja är ett verktyg för att motivera patienterna att vilja träna. Att stå och kasta saker åt en hund är en väldigt bra balansövning, likaså att gå med hunden i koppel.

Minskar behovet av mediciner
– Men man har också sett att man har kunnat minska på sömnmedel och lugnande mediciner när äldre har fått träna med vårdhundar. Bara att sitta och smeka en hund är lugnande.

Marie Westman som äger Ronja säger att Ronja kan vara busig och vild när hon är ledig. Det tror man knappt när man ser henne i arbete.

Idag är hon på Koltrastens gruppboende i Härnösand där hon tränar tillsammans med Elsa Westman.

Hämtar nallen
Ronja har en ängels tålamod när hon väntar på att Elsa ska kasta den slitna nallen. Och trots att nallen inte alltid hamnar så långt borta så hämtar hon den varje gång och lämnar tillbaka.

Hon belönas med Godis av Elsa och även om det också kan ta ett tag när inte fingrarna vill lyda så väntar Ronja tålmodigt.

Ovanligt väluppfostrad!
Sedan följer en lång stund då pälsen ska borstas och det verkar lika trevlig för både Ronja och Elsa.

Elsa berättar att hon har haft hundar från barnsben och är ganska van. Men hon tycker att Ronja är ovanligt väluppfostrad.

Så är det dags för promenad.
– Vi håller oss inomhus idag, säger arbetsterapeut Annelie Lundström. Det är för halt ute.

Ronja leds med ett dubbelkoppel. Marie håller i ena ändan och Elsa i den andra. Efter ett tag får Elsa lämna ifrån sig rollatorn och fortsätta på egen hand. Hon går riktigt snabbt och utan problem som det verkar.

– Det är en lydig hund. Hon drar inte alls, konstaterar Elsa.

Under träningen kommer andra boenden fram och beundrar Ronja. Hon har blivit ett samtalsämne på boendet även när hon inte är där, berättar Marie.

Annelie Lundström berättar att det ibland är svårt för hennes om arbetsterapeut att motivera äldre att träna.

– Det var en gammal dam som absolut blåvägrade att gå upp och gå. Hon var för gammal för att träna, tyckte hon.

Tack för att jag slapp träna idag!
--  Jag tog in Ronja i hennes rum och så fick hon mata henne med hundgodis. När godiset var slut så berättade jag att det fanns fler ute i korridoren i en väska men att vi då måste gå och hämta dem. 

--Tanten reste sig upp och gick 40 meter  tillsammans med Ronja för att hämta hundgodis. Det var det längsta hon hade gått på flera månader. Och så sa hon: Tack snälla Annelie för att jag slapp träna idag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".