Kramfors

Hushållningssällskapet tar över Nordviksskolan?

1:11 min

Naturbruksgymnasiet Nordviksskolan i Kramfors kan komma att få nya ägare. Det är Hushållningssällskapet som för diskussioner med kommunen om att ta över och driva skolan.

Hushållningssällskapet  har länge varit intresserat av att driva Nordviksskolan.

Positiv anda
– Det har redan under lång tid pågått diskussioner i positiv anda med Kramfors kommun, säger Aders Segebo som är VD på Hushållningssällskapet i Västernorrland.

Det var helt nyligen som Kramfors kommun tog över naturbruksgymnasiet från Landstinget, men från början var det faktiskt just Hushållningssällskapet som i mitten på 1800-talet startade lantbruksskola på Nordvik.

Ansökt om att starta friskola
Planerna att återigen driva skolan är så pass långt gångna att Hushållningssällskapet redan har skickat in en ansökan till Skolverket om att få driva frigymnasium.

– Men det tar ett år innan vi kan få ett svar och under tiden tänker vi oss ett samarbete i någon form med kommunen, säger Anders Segebo.

Fakta om Hushållningssällskapet
Hushållningssällskapet kallar sig  en obunden kunskapsorganisation som främst arbetar med att bistå företagare på landsbygden. Det finns 18 sällskap i Sverige.

Hushållningssällskapet driver redan naturbruksgymnasiet i fem kommuner i Sverige.

I Västernorrland startade Hushållningssällskapet 1853 den lantbruksskola som är grunden till Nordviksskolan och som sällskapet var huvudman för i nästan hundra år, fram till 1946.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista