Härnösand/Västernorrland

Norrlandsfinal i Språkolympiaden

1:19 min

Idag är det semifinaler och regionfinal i Språkolympiaden för niondeklassare. I år går tävlingarna på spanska, franska och tyska. Och samtliga lag som har kvalificerat sig till Norrlandsfinalen kommer från Västernorrland!

Det var lag även från Västerbotten och Jämtland som försökte komma med men eleverna i Västernorrland visade sig vara duktigast när det gällde.
De tävlande eleverna ídag kommer från Sundsvalls, Härnösands och Örnsköldsviks kommuner.

Språkolympiaden hålls på Kristinaskolan i Härnösand och vinnaren går vidare till riksfinalen i Malmö om några veckor.

Förra året hölls tävlingen bara i spanska men i år har tyskan och franskan tillkommit. Och intresset ökar; I år är det dubbelt så många anmälda i Sverige som förra året.

Elverna tävlar i både glosor och grammatik men de ska också ha kunskaper om landets kultur och samhällsliv, om kända pesoner och akutella händelser.

Sven-Erik Gerdin är språklärare i Härnösand och arrangören bakom Språkolympiaden. Han säger att det handlar om att försöka bygga upp ett intresse för språk:

--  Vi vill motivera eleverna och få dem att tycka att det är kul med språk. Får man upp ett intresse så kommer också kunskaperna att växa.

De flesta har läst sitt språk sedan sjuan, dvs de är inne på  tredje året. Och redan kan många hålla igång ett samtal.

– Om det kommer tyska turister och frågar efter vägen så kan jag lätt prata med dem och ge dem väganvisningar, säger Daniel Sandström från Engelska skolan i Sundsvall.

– Franska är ett vackert språk, tycker Emma-Li Björk.

– Jag hänger med när nån pratar franska och jag kan nog göra mig förstådd. Jag tycker om både språket och landet Frankrike.

– Det är många i världen som pratar spanska och man kan behöva det i framtiden. Jag ska fortsätta läsa språk;  jag vill plugga kinesiska, spanska och japanska, säger Sofia Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista