1 av 4
15 april är sista dagen för dubbdäck. Foto Ulla Öhman
2 av 4
Av dom tio närmaste bilarna på den här parkeringen i Härnösand hade sju fortfarande dubbdäcken på. Foto Ulla Öhman
3 av 4
Till slut blir även reporterns egen bil av med dubbdäcken. Foto Ulla Öhman
4 av 4
foto Ulla Öhman
Västernorrland

Dubbdäck av i morgon

Kent Edberg: Jag tänker ju inte byta i morgon
1:15 min

I morgon är sista dagen för att köra på dubbdäck. Men många tycks ha missat de nya reglerna som tidigarelägger däckbytet på våren.

I år har reglerna ändrats för när dubbdäcken ska av.

Du får inte köra på dubbdäck senare än den 15:e april ifall det inte är risk för vinterväglag. Det är en förkortning med två veckor från de tidigare reglerna.

Ronnie Åberg som jobbar på en däckfirma i Härnösand tror att många har missat regeländringen.

– Det är ju dags att ta av de nu enligt lag, men jag tror inte att så många vet om det.

Sven-Erik Stenmark från Härnösand råkade läsa i tidningen häromdagen att tidpunkten för när dubbdäcken ska av har tidigarelagts men han tror att många inte alls har hört talas om det. Inte ens alla gummifirmor, påstår han.

Och själv tänker Sven-Erik vänta minst några veckor till med att ta av dubbdäcken, säger han,  eftersom han ska åka till fjällen.

– Jag tror inte polisen prioriterar den här frågan heller. Det borde vara upp till alla att avgöra själva om det är risk för snö och is där man ska köra.

Kent Edberg står och tankar sin bil på en mack i Älandsbro norr om Härnösand. Dubbdäcken är på och han tänker inte ta av dem i brådrasket heller.

– Jag byter ju inte i morgon. Vi bor på skogen så jag kör alltid på dubbdäck till första maj, minst, för det kommer alltid mera snö. Polisen accepterar det när man säger var man bor.

- Nu när påsken infaller i slutet av april är det barmark i stora delar av landet, men för dem som planerar att åka till fjällvärlden, där det då fortfarande råder vinterväglag, kan det vara befogat att ha kvar dubbdäcken, säger Bengt Svensson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Det finns inte någon generell dispens för dem som åker med dubbdäck efter slutdatumet den 15 april. Om det är lång tid till en eventuell fjällresa är det därför bäst att byta till sommardäck när väglaget är lämpligt och sedan byta tillbaka till dubbdäck när fjällresan ska göras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".