Än har inte Sundsvalls sjukhus lyckats anställa alla sommarvikarierande sjuksköterskor som behövs. Foto: Maxime Jonsson.

Få sjuksköterskor söker sommarvikariat på Länssjukhuset

Karin Westin, personalchef: ”Vi saknar fortfarande ett antal sommarvikarier”
2:00 min

Sundsvalls sjukhus har svårt att rekrytera sjuksköterskor. Länssjukhuset har ännu inte lyckats få ihop alla sommarvikarier, detta trots att Sundsvall har en sjuksköterskeutbildning vid Mittuniversitetet. Anledningen kan vara att det utbildas för få sjuksköterskor i förhållande till antalet jobb.

Sundsvalls sjukhus har problem med rekryteringen av sommarvikarier. Karin Westin arbetar som personalchef på länssjukhuset och hon menar att rekryteringsproblemen gäller för hela landet, men att det generellt brukar vara lättare för sjukhus som ligger i städer där en sjuksköterskeutbildning finns. Många av årets avgångselever ska jobba vid Sundsvalls sjukhus i sommar, men inte tillräckligt många.

– Vi har fortfarande ett antal som vi saknar, och det är vi naturligtvis bekymrade över, säger Karin Westin.

Agnetha Jonsson Lampinen är huvudhandledare åt sju studenter från Mittuniversitetet som gör praktik på kirurgin. Hon upplever att det har skett en förändring i var avgångsstudenterna väljer att söka sommarvikariat.

– För två år sedan valde avgångsklasserna att jobba kvar här på avdelningen över sommaren, men i år har till exempel alla sju som vi har här på kirurgin redan fått jobb någon annanstans. De har lätt att få jobb och det är jättekul för studenterna, men det är ju lite problem för sjukhuset, säger hon.

En anledning till att sjukhusen slåss om sjuksköterskorna kan vara att många 40-talister går i pension och att det numera utbildas för få sjuksköterskor i förhållande till antalet jobb. Personalchef Karin Westin menar att det är en trend hon ser. Men hon betonar ändå vikten av att de sjuksköterskor som är fast anställda vid sjukhuset ska få semester efter önskemål, även om de inte är i mål än.

– Men vi vet att vi brukar kunna pussla ett varv till, så får vi se hur många vi saknar när vi är klara med det, säger hon.

Maxime Jonsson
maxime.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".