1 av 2
Foto Ulla Öhman
2 av 2
foto Ulla Öhman
Härnösand

Överklaganden i brorasrättegången

Hittills har tre parter överklagat domen i brorasrättegången i Ångermanlands tingsrätt. Men Skanska väljer att inte överklaga domen på sex miljoner i företagsbot.

Idag är sista dag att överklaga domen i brorasrättegången i Ångermanlands tingsrätt. Och hittills, när klockan är 16.00,  har tre parter lämnat in överklagan.

Det är den produktionschef hos Skanska som dömdes personligen ansvarig för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom med samhällstjänst.

Det är också Skellefteföretaget Construction Software Center AB som ritade de knektar som sedan brast och orsakade raset i maj 2008 då två arbetare omkom. Företaget dömdes att betala böter till staten på en miljoner kronor.

Även företagets chef har överklagat sin villkorliga dom med dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Sedan tidigare har även företaget  Örnsköldsviks takstolstillverkning AB  som byggde knektarna sagt att man ska överklaga men ingen formell överklagan hade kommit in vid 16-tiden idag

Däremot har huvudentreprenören Skanska valt att inte överklaga den företagsbot på sex miljoner kronor som tingsrätten dömde ut.

– Vi väljer att ta ansvar mot de anhöriga och skadade och överprövar därför inte företagsboten, säger Mia Trahn, presstalesman på Skanska, till Sveriges Radio Västernorrland.

Men företaget anser fortfarande att dess medarbetare handlade enligt de regler och riktlinjer som gällde vi olyckstillfället

Parterna har dock fram till midnatt i natt på sig att överklaga, de kan göra det t ex via brev eller fax. Tingsrätten säger att man först på tisdag kan man vara helt klar över vilka som har lämnat in en överklagan i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".