Unga ska lära unga om sex. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Västernorrland

Studenter ska lära unga om sex

Malin Karlsson: ”Vi kommer med diskussionsunderlag”
1:28 min

En grupp studenter från Mittuniversitet har blivit rekryterade av landstinget och startat gruppen Lustverket som ska prata om sex med ungdomar i högstadiet, gymnasiet och på fritidsgårdar.

Gruppen är tänkt att vara ett komplement till den vanliga sexualundervisningen i länets skolor.

- Vi hoppas att eleverna ska ha lättare att prata om pinsamma saker med oss som de bara träffar en kort stund, jämfört med en lärare som de ser varje dag, säger Malin Karlsson, en av studenterna i gruppen

Projektet började i fjol höst när studenterna som ingår i projektet, som sträcker sig över Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, träffades i Umeå.

Hittills så har projektet inte kommit ut på så många skolor utan de har under tiden som gått sedan i höstas fått utbildning. Tanken är att skolor gratis ska kunna ta in hjälp från gruppen då arbetet i Lustverket är ideellt.

- Vi står inte med pekpinnar och säger vad som är rätt och fel, men samtidigt så vill vi slå hål på en del myter, som mödomshinnan till exempel, säger Malin Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".