Mobil hastighetskamera testas vid vägarbeten på E4:an

Efter de lyckade försöken med stationära hastighetskameror på våra vägar gör man nu ett försök med en mobil hastighetskamera. Den ska användas vid vägarbeten för att öka säkerheten för vägarbetarna. Från den nionde augusti ska den nya mobila hastighetskamran testas på E4:an mellen Gävle och Sundsvall.

Hastighetskamerorna räddar trafikanternas liv - det har konstaterats i flera undersökningar, och nu hoppas polisen och vägverket på att den mobila kameran ska göra livet säkrare även för dom som arbetar på våra vägar.

Fyra av tio vägarbetare har varit med om olyckor. Fyra vägarbetare dödas tjugo skadas svårt varje år - plus tusentals tillbud.

Enligt Vägverkets statistik beror det på att 63 procent av vägtrafikanterna inte följer de hastighetssänkningar som finns vid vägarbeten.

Till att börja med kommer den mobila kameran som sitter i ett hästtransportlikanande släp att användas på försök från nionde augusti till fram till årsskiftet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista