1 av 2
Tjänstemän i kommunhuset i Kramfors har föreslagit att sju skolor ska läggas ned i kommunen. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Bertil Böhlin (C) vill se mer valfrihet i Kramfors kommun. Foto: Anna Ahlström
Kramfors

Sju skolor i Kramfors hotas av nedläggning

Bertil Böhlin (C): ”Det här kommer att innebära en tuff debatt”
1:35 min

Sju skolor i Kramfors föreslås läggs ned. Det är framförallt Höga Kusten området som drabbas då skolorna i Docksta, Ullånger, Nordingrå, Torrom och Lugnvik finns med på listan.

Barn i låg- och mellanstadiet skulle enligt det lagda tjänstemannaförslaget få gå i skola i Skog. En skola som i sådana fall får knappt 300 barn.

Även högstadierna i Skog och Ytterlännäs föreslås läggas ned. Samtliga högstadieelever i Kramfors kommun skulle då samlas i centralorten.

Det är skolchefen i Kramfors, Gunilla Nilsson Suikki, som utrett den framtida skolhusfrågan i Kramfors. Nu ska ledamöterna i BKU-nämnden ta del av utredningen. Frågan ska slutligen avgöras i kommunfullmäktige. Tidigast i höst, förmodligen först nästa vår.

– Detta är ett tjänstemannaförslag och nu börjar processen där vi framförallt ska låta föräldrarna komma till tals, säger Bertil Böhlin, centerpartist och oppositionsråd i Kramfors kommun.

Böhlin är själv bosatt i Ullånger och tycker att förslaget fått stor slagsida.

– Höga Kusten drabbas ju väldigt hårt om detta ska gå igenom, säger Böhlin. Det innebär att det blir en mycket tuff process innan beslut är taget.

– Det är ju så att ur ett helikopterperspektiv är skolan mycket viktig och väsentlig för att en bygd att överleva, avslutar Bertil Böhlin.

Det nu lagda förslaget innebär hyresbesparingar på 12 miljoner kronor. Pengar som skolchefen istället vill lägga på pedagogiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".