1 av 4
Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 4
Jesper Lissmark Hult i Sundsvall blev påverkad av olyckan i Fukushima. Foto: Peter Hansson.
3 av 4
Klicka på bilden för hela grafiken
4 av 4
Grafik spridningskarta Tjernobyl
Västernorrland

Tjernobyls årsbarn tycker till om kärnkraft

Jesper Lissmark Hult: ”Det är ingenting bra i längden”
2:50 min

I dag är det 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Länets 25-åringar har påverkats starkt av kärnkraftsolyckan i Fukushima I Japan. Många har blivit mer negativa till kärnkraft som energiform.

Det har visat sig i en undersökning som Sveriges Radio gjort bland dem som är födda 1986 med anledning av 25-årsminnet av Tjernobylkatastrofen.

Undersökningen handlar om inställningen till kärnkraft bland personer födda 1986 i de län som drabbades mest av radioaktivt nedfall.

Västernorrland är ett av de fem län som drabbades hårdast av de radioaktiva nedfallen i Sverige från Tjernobyl.

Sveriges Radio har med hjälp av SIFO frågat 500 personer födda 1986 i Uppland, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten om vad de tycker om kärnkraft.

Hälften är positiva och tycker att Sverige ska använda kärnkraft i energiproduktionen. Något färre, 38 procent, tycker att Sverige inte ska använda kärnkraft. Övriga är tveksamma eller vet inte.

Killarna är mer positiva än tjejerna. Två tredjedelar, 66 procent, av killarna är för kärnkraft. En av dem är Peter Liljeholm.

– Det låter ju nästan för bra för att vara sant, det är ju ingen miljöpåverkan som av kolkraft eller så, men å andra sidan måste man ta hand om förvaringen efteråt och det tror jag inte man har tänkt på hur man ska ha det, säger Peter Liljeholm.

Tjejerna är mer tveksamma till kärnkraft. Bara en tredjedel är helt för, hälften är emot och en femtedel har inte bestämt sig.

Ingrid Allard från Stöde doktorerar kring energifrågor, och kommer troligen i framtiden att arbeta som civilingenjör. Hon är emot kärnkraft.

– Det är väl ett nödvändigt ont som det ser ut idag, men jag skulle inte vilja jobba med det själv för det känns inte som någon framtid, säger Ingrid Allard.

Varför inte då?

– För att det inte är hållbart i längden att producera avfall som är farligt och som vi inte kan göra av med på något sätt, säger hon.

I vår opinionsundersökning fanns också en fråga om kärnkraftolyckan som var i Japan i mars i år och hur den påverkat 25-åringarnas inställning till kärnkraft. I stort sett ingen har blivit mer positiv, men en så pass stor andel som 40 procent har blivit mer negativ, som Jesper Lissmark Hult i Sundsvall.

– Jag känner att det inte kommer att vara något bra i längden, särskilt med olyckan som inträffade i Japan. Där är det bara krisläge hela tiden känns det som nu de senaste veckorna, säger Jesper Lissmark Hult.

Peter Hansson
news.vasternorrland@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".