1 av 2
På en udde i kommunen Pyhäjoki i Finland, tvärs över Bottenviken från Skellefteå, kan det komma att byggas ett kärnkraftverk. Enligt Heli Haikola, från bolaget Fennovoima som ska bygga verket, kommer ett beslut att fattas om detta innan sommaren. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Här kan det 2020 stå ett nytt kärnkraftverk klart. Pyhäjoki vid finska kusten är ett av två alternativ för det planerade kärnkraftverket. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Kärnkraftverk planeras 30 mil från länsgränsen

Ilpoo Kojola: ”Vi har sett riskerna”
1:47 min

Ett nytt kärnkraftverk planeras i norra Finland och ska stå klart 2020. Två orter utreds som möjliga platser. Det närmaste av alternativen ligger bara drygt 30 mil från norra Ångermanland i den lilla kommunen Pyhäjoki med runt 3 400 invånare.

- Vi alla vet riskerna och vi har sett Japan nu senast, säger Ilpoo Kojola som bor ett par mil från området där kärnkraftverket kan komma att byggas.

Det är på udden Hanhikivi, ungefär 10 kilometer utanför tätorten Pyhäjoki som det finska bolaget Fennovoima projekterar för att eventuellt bygga det nya kärnkraftverket.

Planeringen av ett nytt kärnkraftverk i Finland pågår 25 år efter Tjernobyl och samtidigt som världen följer utvecklingen efter olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan. Olyckan har dock inte fått bolaget Fennovoima som ska bygga kraftverket att tänka om.

- Det här har inte ändrat vår inställning, säger Heli Haikola som jobbar på bolagets lokalkontor i Pyhäjoki.

Hon säger också att behovet av energi är större än de risker som Fennovoima kan se med ett kärnkraftverk.

- Våra aktieägare behöver fortfarande energin, säger Heli Haikola.

Fennovoima ska innan sommaren fatta beslut om vilken av de två alternativa orterna man ska bygga i. Antingen blir det i Pyhäjoki, som ligger tvärs över Bottenviken från Skellefteå, eller i Simo som ligger ett par mil från Haparanda. Vad som avgör är framförallt vilken plats som anses vara den säkraste för ett kärnkraftverk.

På kommunhuset i Pyhäjoki hälsas bolaget Fennovoima varmt välkommen av kommundirektören Matti Soronen som ser både jobbtillfällen och ökade skatteintäkter.

- Pengarna är en anledning till att vi sa ja och jobben är såklart en viktig del, säger han.

Runt 47 miljoner svenska kronor får kommunen varje år i skatt från bolaget om man beslutar att bygga kärnkraftverket utanför Pyhäjoki. Förutom det också skatteintäkter från dem som jobbar och flyttar till kommunen. Sammanlagt kan ett kärnkraftverk innebära 400 jobb efter byggtiden.

På posten i Pyhäjoki jobbar Marja Leena Lintuula. Hon har nyligen flyttat till kommunen och är kluven till det nya projektet. Å ena sidan ger det jobb, å andra sidan innebär det stora risker säger hon.

- Det kan innebära stora problem om en olycka skulle ske, säger hon.

Innan ett kärnkraftverk kan börja byggas måste det göras en riskanalys, för att bedöma vilka oönskade händelser som kan ske och vilka konsekvenser det kan ge. Men när det gäller riskanalysen har bolaget nu fått backning från myndigheterna. Den måste förbättras och en ny version ska lämnas innan sommaren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".