1 av 2
Länssjukhuset Sundsvall/Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
Freja Tjärnberg med blomsterkvasten hon fick när hon idag gjorde sitt sista inlägg som revisionens sordförande. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Oro trots landstingsplus

Freja Tjärnberg: Jag är orolig
1:07 min

Trots att landstinget gjorde ett plusresultat på 175 miljoner för fjolåret så fortsätter ekonomin att inge oro.
– Vi har inte klarat det här av egen kraft, säger revisorerna.

Revisionens avgående ordförande Freja Tjärnberg fortsätter att betona problemen i ekonomin, trots årets överskott på 175 miljoner.

– Det är oroande att sparpaketen hittills haft så begränsad effekt sa hon  när hon presenterade revisionsberättelsen för politikerna i landstingsfullmäktige nu på förmiddagen.

– Överskottet för 2010 beror inte på att vi lyckats sänka kostnaderna så mycket utan på att vi fått extraintäkter som 102 miljoner i konjunkturstöd, engångsbelopp för att landstinget klarat målen för kömiljarden och 160 miljoner från skattehöjningen, sa Freja Tjärnberg. Vad gäller att minska kostnaderna återstår det mycket och det är viktigt att hålla i och genomföra det som har beslutats.

Särskilt Länssjukhuset i Sundsvall har fortfarande betydande ekonomiska problem trots stora personalminskningar, konstaterade hon.

Förutom ekonomin måste landstinget nu jobba för att få tillbaka medborgarnas förtroende. Och det arbetet kan ta längre tid än besparingsarbetet på sjukhusen, tror Freja Tjärnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".