1 av 2
Äldre kan få dricka vin och sprit i gemensamma utrymmen på äldreboenden. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 2
Flera äldre som bor på Bjästagården är glada över förslaget. Foto: Lennart Sundwall.
Örnsköldsvik

Förslag att äldre ska få dricka vin och sprit

Rune Fällman: ”Mycket bra förslag”
1:01 min

Om ett år ska människor som bor på äldreboenden få rätt att dricka vin och sprit till maten i den gemensamma matsalen. Det föreslår regeringens utredare.

– Ett bra förslag, säger Annica Jonsson, boendechef för Bjästagårdens servicehus. Likväl som man serverar alkohol på restauranger borde man göra det på våra boenden också.

Redan i dag har Örnsköldsviks kommun en policy som tillåter brukarna att dricka öl, vin och sprit inne i sina lägenheter. Nu kan det alltså från och med nästa år också bli fritt fram att ta sig en nubbe i matsalen i samband med en middag.

– Mycket bra förslag, säger Rune Fällman, 88 år.

Händer det att du tar dig en whisky emellanåt?

--Ja, visst gör jag det, säger Fällman.

I dag tillåter bara vissa äldreboenden det. Kommunerna har olika regler och alkohollagen är vag för äldreboenden, säger utredarna.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson säger till Dagens Nyheter att det inte ska finnas någon osäkerhet om att det är tillåtet och att man ska respektera den enskilda individens önskemål.

IOGT har redan reagerat och menat att det inte är något bra förslag som kommit från utredaren:

– Det blir ett ökat drickande, säger företrädare för nyketerhetsorganisationen.

– Jag tror inte alls det blir några problem, säger boendechef Annica Jonsson. Det handlar om äldre människor som väl kan hantera den här situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".