Ett kärnkraftverk. Dock inte det som det planeras för i Finland. Foto: Yves Logghe /AP
Örnsköldsvik/Västernorrland

Finska kärnkraftsplaner väcker oro

Öviksbo: ”Det skrämmer mig, titta på Japan och Tjernobyl”
1:34 min

Det nya kärnkraftverket som kan komma att byggas vid finska kusten, bara drygt 30 mil från Örnsköldsvik, väcker oro hos vissa Örnsköldsviksbor.

– De säger ju att det ska vara riskfritt, ändå händer det, säger Sven-Erik Nordin.

Länsstyrelsen är operativt ansvarig om det skulle inträffa en olycka med ett kärnkraftverk i närheten av länet. Ett radioaktivt utsläpp efter ett haveri på ett kärnkraftverk 30-40 mil bort skulle kunna innebära ett nedfall över Västernorrland. Det säger Håkan Söderholm som är beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

– Om vindarna och nederbörden är inte riktigt bra så … säger Håkan Söderholm.

Men länsstyrelsen förbereder sig inte på något särskilt sätt för en kärnkraftsolycka.

– Vår krisberedskapsförmåga försöker vi hålla så generell som möjligt så vilken typ av olycka eller kris som än skulle hända, så ska vi försöka vara förberedda på det, säger Håkan

– Efteråt ska vi ha ju ha bort allt kärnkraftsavfall och så säger de att vi ska ha det under jorden, det tycker jag inte är så bra idé, säger Kevin Eriksson, 16-årig Örnsköldsviksbo.

– Det skrämmer mig, titta på Japan och titta på Tjernobyl, risker finns ju, säger en annan Örnsköldsviksbo.

– När det gäller kärnkraftsverket kan vi inte förutse hundra procent vad som kan hända framöver, vi kan tycka att vi här i bottenhavet inte har några tsunamis eller jordbävningar, men vi vet ändå inte vad som kan hända, säger Jakob Nordstedt Moberg aktiv i Miljöpartiet i Örnsköldsvik.

Tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".