Sundsvall

Allvarliga ögonskador i spåret av nedskärningar

"I vissa fall är det allvarliga vårdskador", Per Skude, tf chefsläkare
1:40 min

Flera patienter på länsjukhuset Sundsvall/Härnösand har fått permanenta ögonskador på grund av försenade tider för återbesök.

Nu anmäler Länssjukhuset i Sundsvall sig själv till Socialstyrelsen, enligt Lex Maria. Det säger Per Skude, tillförordnad chefsläkare.

--I vissa fall rör det sig om allvarliga vårdskador och som anmälningsansvarig har jag skyldighet att göra en anmälan och en händelseanalys. Dessutom komma med förslag på åtgärder så att det här inte ska upprepas, säger Per Skude.

Det rör sig om ca 12 -13 personer som fått allvarliga skador. I något fall har personer som kunnat se litegrann blivit helt blinda. Enligt Per Skude så är det patienter med grön starr och diabetespatienter som drabbats. De har fått vänta för länge på återbesök och under tiden har sjukdomen förvärrats.

Omorganisationen vid sjukhuset i kombination med personalbrist och ett nytt journalsystem är några av orsakerna att skadorna har uppstått säger Per Skude.

– Man har inte tillräckligt noggrant och strukturerat följt upp de riskanalyser som funnits. I och med att man tog bort tjänster och gjorde personalneddragningar som krävde att man skulle arbeta på ett nytt sätt, saker som i sig finns beskrivna i en riskanalys.

De akuta problemen är nu åtgärdade så att inte fler ska drabbas men nu måste sjukvården dra lärdom av det inträffade säger Per Skude.

– Hälso- och sjukvården i sig är ganska komplex och man måste tänka efter före. Det här med ögonsjukvården illusterar detta på ett ganska bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".