Stora skillnader på kommunernas miljöbilsatsningar

I många kommuner har man idag köpt in etanolbilar som kan gå på förnyelsebart bränsle. Men det är stora skillnader på kommunernas satsningar. Sundsvalls kommun har hittills bara skaffat två, medan Östersund har ett 70-tal.

Erik Thunström på Sundsvalls kommuns iköpsavdelning säger att miljöbilarna helt enkelt varit för dyra. Men i Östersund har man trots detta valt att satsa på den förnyelsebara tekniken. där har man idag ett 70-tal etanolbilar, och så snart man har byggt en biogasanläggning kommer kommunen köpa omkring 100 biogasbilar. Planen är att tre av fyra bilar i Östersunds kommuns fordonspark om ett år ska vara miljöfordon.

För att köpa in de nya fordonen har kommen fått bidrag av staten.  Och enligt Anne Sörensson, som jobbar i projektet grön trafik i Östersunds kommun,  är det något som även Sundsvalls kommun kan få.

Till Hösten ska Östersund, Sundsvall och Trondheim starta ett projekt för att utbyta erfarenheter om miljöanpassad trafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".