Älg på en väg. Foto: Anders Nyberg/Sveriges Radio Kalmar
Västernorrland

Vårtid betyder varning för vilsna kalvar

"Framförallt är kalvarna en fara i trafiken"
1:27 min

Det gäller att vara extra uppmärksam ute på vägarna så här års.

För så här års stöter älgkorna nämligen bort sina ungar, som föddes året innan, för att kunna föda nya kalvar.

– Det kan gå rejält bryskt till, det finns till och med tillfällen då kalven har blivit dödad av kon, säger Roger Wiklander.

I maj ska älgkon föda nya kalvar och då drar hon sig undan från andra älgar. Därför blir hon också aggressiv mot fjolårskalvarna. Om de inte frivilligt lämnar henne kan hon sparka dem så att de förstår allvaret.

Efter några dagar inser fjolårskalvarna att de helt enkelt måste klara sig själva i fortsättningen och det är då som de är farliga i trafiken.

– De gör ett förvirrat intryck, vissa kan bli väldigt närgångna men framför allt är de en fara i trafiken. De kan stå hundra meter in i skogen och plötsligt rusar de över vägen bara, det gör inte en erfaren äldre älg, säger Roger Wiklander.

Om man stöter på en förvirrad och lite chockad fjolårskalv, vad ska man göra då?

– Gör ingenting, gå därifrån. Blir den allt för närgången försök att skrämma iväg den, kasta en sten till exempel, säger Roger Wiklander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".