Kramfors

Fler friskolor väntas i Kramfors

Michael Steger(M): Man har systematiskt motarbetat friskolor
1:22 min

Det kommer att starta fler friskolor i Kramfors som en följd av förslaget att lägga ner sju skolor i kommunen.
Det tror moderata skolpolitikern i Kramfors Michael Steger.

I Kramfors har inte friskolorna gjort nått större intåg än så länge.

Det som finns är Styrnäs friskola. Och nyligen har även  Docksta lämnat in en ansökan till Skolinspektionen.

Där säger föräldrar att man helst vill ha kvar den kommunala skolan i samhället men om den läggs ner, ja då vill man starta friskola.

Det kommer att bli fler friskolor i Kramfors hursomhelst tror Michael Steger(M):

– Friskolan kräver ett större föräldraengagemang och då är det ett val för föräldrarna om de vill ha sina barn i friskola eller i kommunala skolan, menar han.

– Personligen tror jag att de större enheterna kommer att förbli kommunala och så kommer vi att få se en hel del friskolor framöver.

De politiska skillnaderna måste bli tydligare mellan blocken, menar Michael Steger:

– Även om partierna inom alliansen också skiljer sig lite vad gäller det här så är vi inom alliansen mer pro friskolor än det röda blocket.

Michael Steger anser att man i Kramfors kommun systematiskt har motarbetat friskolorna och han tycker det är synd.

– Det diskuteras mycket om riskkapitalbolag som driver friskolor men vi vet ju att de flesta friskolor är rätt små och gör kanske fem procent i vinst, det är små enheter som går runt. Styrnäs är vårt eget exempel som har kämpat på i några år nu.

Friskolan kräver ett större föräldraengagemang och då är det ett val för föräldrarna om de vill ha sina barn i friskola eller i kommunala skolan, menar Michael Steger.

- Jag skulle också vilja öppna för ett konstruktivt samarbete mellan friskolan och kommunala skolan.

Dåliga resultat är det största problemet i Kramfors. Kramfors stora utmaning är att en tredjedel av eleverna inte går ut med godkända betyg i kärnämnena, säger han. Det är egentligen den stora frågan för politikerna och skolfolk att ta tag i.

Men är det inte ett problem att man startar friskolor bara för att finnas kvar på en ort, utan att ha en idé om vad man vill med skolan?

– I början är det nog en reaktion på att man vill  bevara skolan i sin by men sedan, för att orka hela vägen, så tror jag inte det räcker att bara bevara något utan då måste man även titta på hur man ska överleva i framtiden.

Men som vanligt finns det olika syn på hur utvecklingen kommer att bli.
Jon Björkman är vänsterpartist i Barn-, Kultur- och Utvecklingsnämnden i Kramfors.

– Det kommer att blir svårare att driva friskola.  Tidigare hade friskolorna en massa undantag. De undantagen har försvunnit i den nya skollagen.

– Man måste vara medveten om de loagar som förändras. 2015 kommer den lag som handlar om lärarbehörighet. Om man har en liten friskola med kanske tre lärare som jobbar heltid så är det väldigt svårt att vara behörig i alla sexton ämnen som man har på en låg- och mellanstadieskola.

– Hela förslaget till nedläggning av skolor i kommunen har med den nya skollagen att göra. Det går inte att ha en massa småskolor i en kommun som Kramfors. Vi kommer inte att kunna ha behöriga lärare överallt.

Tidigare publicerat om skolnedläggningar i Kramfors:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".