Hypnos bild
Njurunda

Domkapitlet om kyrkans hypnosträffar

Stiftsjuristen: ”De borde inte ha kallat det hypnos överhuvudtaget”
2:04 min

Kyrkan ska inte arrangera hypnosträffar. Det konstaterade domkapitlet i ett beslut idag. De konstaterade samtidigt att de träffar arrangerade av Njurunda församling under rubriken hypnos inte rörde sig om hypnos utan om avslappningsträffar.

– Domkapitlet har kommit fram till att rent principiellt sett ska inte församlingar i kyrkan syssla med hypnos. Samtidigt konstaterade man att församlingen i det här fallet faktiskt inte sysslade med hypnos i den bemärkelse som socialstyrelsen beskriver. Det är fråga om avslappning och gruppsamtal och det är helt okej att syssla med enligt domkapitlet, säger stiftsjuristen Marie-Louise Rautalinko.

Det var ett enigt domkapitel som beslutade i hypnosfrågan idag men beslutet föregicks av en hel del diskussioner, enligt Marie-Loiuse Rautalinko. I beslutet har domkapitlet också gett biskopen i uppdrag att föra ett samtal med kyrkoherden och de ansvariga för den aktuella verksamheten i Njurunda församling.

Ett samtal vad innebär det?

– De ska prata om hur det har gått till och hur de tänker kring den här frågan och om rubriksättningen av verksamheten, Det handlar om att man bör fundera över hur man har tänkt när de rubriksatt det här, säger Marie-Louise Rautalinko.

Att församlingen marknadsfört träffarna som just hypnos gillades inte av domkapitlet.

– Det är direkt olämpligt och det borde inte ha skett överhuvudtaget, för det är faktiskt inte fråga om det, säger Marie-Louise Rautalinko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".