Cecilia Eliasson (till vänster) som fått hjälp av Supported Employment-metoden och Helene Hillborg från FoU Västernorrland föreläste båda vid konferensen på Murberget. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Supported employment - Vägen tillbaka

Helene Hillbom: Man skippar att träna på ett låtsasjobb
1:15 min

Många psykiskt funktionshindrade skulle må bättre av ett riktigt arbete istället för att bara sitta hemma eller placeras i nån form av daglig verksamhet i kommunens regi. Och nu sprids en ny metod som kallas Supported Employment.

Supported employment är högt prioriterad i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för psykosociala insatser. Den används redan framgångsrikt i många länder, bl a i USA, Canada och Australien.

Metoden går ut på att ge ett kraftfullt stöd till individen så att den ska kunna jobba på en vanlig arbetsplats, med lön och med vanliga arbetskamrater. 

Metoden presenterades vid en konferens i Härnösand igår som ett första steg i en mer intensiv utbildningssatsning under hösten.

Skillnaden mot så kallad  "daglig verksamhet" som idag ofta är det enda som erbjuds psykiskt funktionsnedsatta är stor, säger Helene Hillborg som är medicine doktor i handikappvetenskap på Kommunförbundet Västernorrland och som föreläste vid konferensen.

– Det handlar om arbete, inte träning. Man skippar det där steget att träna i en verksamhet som är på låtsas  utan man tar klivet ut i det verkliga arbetslivet på en gång, fast med intensivt stöd från en arbetscoach.

– Skulle jag bli sjuk själv så skulle inte jag vilja hamna på en daglig verksamhet om mitt val var att arbeta.

Arbetsplatsen ska passa individen. Man ska inte placerad på en arbetsplats utifrån sittt funktionshinder utan utifrån att man kan och vill arbeta. Och vad gäller lön och ekonomi så finns det olika lösningar:

– Man kanske börjar som praktikant och sedan diskuterar man en fast anställning, det är det vanligaste sättet när man jobbar med Supported employment i Sverige

Att modellen ännu inte används så mycket i Sverige beror bl a på att den inte passar in i det svenska stödsystemet.

– Man vet inte vem som ska ha huvudansvaret för en sån här modell; ska det vara psykiatrin eller socialtjänsten eller kanske arbetsförmedlingen? Nu testas den på några håll i Sverige med olika huvudmän.

I Sverige lider ungefär 2-3 procent av befolkningen av sådan psykisk ohälsa att de har en allvarlig funktionsnedsättning. Minde än 15 procent av dessa runt 200 000 människor klarar idag av att arbeta. Men det behöver inte vara så, hävdades det under konferensen.

Utomlands där Supported Employment prövats har man i genomsnitt lyckats hjälpa 55-60 procent till arbete. Det är dramatiska siffror, menar Helene Hillborg.

Cecilia Eliasson från Sörberge är en av dem som har testat metoden. Efter många år av utanförskap, psykisk sjukdom och drogmissbruk så har hon lyckats ta sig tillbaka genom ett arbete:

– Man bygger upp sin självkänsla och sin identitet och kan knyta an till samhället igen. Jag kan känna att jag har något att ge och en plats att fylla, inte bara bli pytsad i ett fack någonstans utanför.

Cecilia är numera egenföretagare och sysslar bl a med taktil massage. Hon föreläser också om sin egen problematik och vägen tillbaka.

– När jag var sjuk var mitt mål att bli en fullvärdig medlem i samhället. Det låter ju jättefånigt men det var dit jag ville. Jag ville  inte vara en belastning, en parasit, utan vara en viktig komponent jag också.

Först var det svårt att vara på en vanlig arbetsplats och träffa sina arbetskamrater som man trodde var helt perfekta människor med perfekta liv. Men sedan ser man att de är vanliga människor.

Men det är viktigt att veta att stödet från coachen  finns där, betonar Cecilia,  och att det är individen som hela tiden bestämmer hur mycket stöd han eller hon behöver i olika situationer.

– Tidgare har jag vant mig vid att när det börjar gå bra så dras stödet bort. Men i själva verket är det nästan då som man kan behöva det allra mest.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".