Västernorrland

Domaråterbud stort problem på fotbollsplanerna

1:32 min

För ett år sedan var det stor brist på fotbollsdomare i Ångermanland. När den nya säsongen nu dragit igång finns det domare men nu har istället de många återbuden från domarna blivit ett problem. I Medelpad är återbudsfrekvensen uppemot 50 procent och problemen finns också i Ångermanland berättar Rune Andersson i domarkommittén.

– I Ångermanland har vi liknande problem, här ligger vi på runt 25 procent., säger Rune Andersson i förbundets domarkommitté.

Antalet domare är hyfsat bra tycker företrädare i både Ångermanland och Medelpad. Sverker Andersson i Medelpads fotbollförbund berättar att man idag har ungefär 100 domare att tillgå.

– Önskemålet vore mellan 110 och 120 domare, säger Sverker Andersson.

Problemen kommer vid domartillsättningen. Många ringer, ofta sent, återbud till matcherna och därmed blir det svårt att ordna domare till många matcher.

– Vi har legat uppemot 50 procent vissa perioder, säger Sverker Andersson.

I Ångermanland får de återbud vid ungefär var fjärde match och ofta är det ungdomarna i 20-årsåldern som ringer återbud enligt Rune Andersson.

-- De kommer på helt plötsligt att de ska fara på någon konsert och annat, säger Rune Andersson.

– Utbudet nu jämfört med 20 år sedan är så mycket mer så fotbollen har svårt att hävda sig, säger Rune Andersson.

Speciellt märks det här bland tjejer. Av 78 uppsatta domare i Ångermanland är bara nio tjejer. En annan orsak till att unga väljer bort att döma matcher är det faktum att kraven på domarna är mycket högre idag.

– Vi har föräldrar som skäller och speciellt tjejer är ömtåliga för kommentarer från publiken, säger Rune Andersson. Helt klart tappar vi domare på grund av det här!