Härnösand/Västernorrland

Läger för överviktiga barn

1:13 min

Barn som är runda och väger mer än andra kan tycka att det är svårt och ibland pinsamt att vara med andra barn på sommarläger.
Nu får de ett särskilt sommarläger där man ska få röra på sig och ha roligt samtidigt.

Det är föreningen KFUM/KFUK som just nu är igång med att planera ett särskilt sommarläger för överviktiga barn på sin lägergård Aspnäs norr om Härnösand.

Lägret vänder sig till barn mellan åtta och tolv år från hela länet och det är skolsköterskorna som ska vara med och hitta barnen.

– Vi har hört från skolsköterskor att de här barnen kan ha det svårt att hänga med på gymnastiken och andra aktiviteter, säger Eva-Lena Horn från KFUM/KFUK i Härnösand. Det är inte heller säkert att de vill gå på vanliga läger eftersom det kan vara jobbigt och även pinsamt att känna sig tjockare än andra.

– Kan det vara känsligt att bli inbjuden till ett sånt här läger, det vill säga att man känner sig utpekad som tjock?

– Jo, det finns en viss risk, medger Eva-Lena Horn men det är viktigt att inte fokusera för mycket på vikten på ett sånt här läger.

Det handlar alltså inte om ett bantarläger utan om ett läger där man får känna på hur roligt man kan ha medan man rör på sig. Och lägeraktiviteterna ska vara sådana som man sedan kan fortsätta med när man kommer hem.

– Det är viktigt att kunna fortsätta efter lägret. Det kan vara Friskis och Svettis, det kan vara dans eller olika rörelselekar som hopprep och twist. Och på lägret blir det även mycket bad och kanot och annat friluftsliv förstås!

– Och när vi pratar om kost så ska även föräldrarna kunna vara med för att lära sig och få samma information som barnen, säger Eva-Lena Horn.

KFUM/KFUK har sökt folkhälsobidrag från landstinget för lägret. Om allt går enligt planerna så blir lägret av vecka 31. Det finns plats för totalt 20-25 barn från hela länet.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se