Örnsköldsvik

Film ska ändra ungas syn på narkotika

1:19 min

Unga i Örnsköldsvik kan under sommaren vara med i en filmtävling där de ska göra film om cannabis. Filmen ska kommer att bygga på information och fakta kring cannabis.

För två år sedan gjordes en kartläggning i Örnsköldsvik som visade att många unga hade en liberal syn på narkotika. Filmerna som görs av unga kan vara ett sätt att förändra den synen.

- Målet är att förändra de liberala synen på droger. Vi hoppas kunna föra fram ett budskap med hjälp av dessa unga, säger Hanna Wallin, narkotikasamordnare i Örnsköldsvik.

Kartläggning som gjordes bland unga i Örnsköldsvik 2009 visade att det fanns en liberal syn på narkotika och då också cannabis:

-  Man tyckte det var okej att använda och prova. Man brydde sig heller inte om att kompisar använda droger, säger Hanna Wallin.

Filmerna kommer produceras under sommaren. Sedan kan allmänheten gå in och rösta på vilken film som ska gå till final. En jury utser det vinnande bidraget. Den filmen kommer att visas på biografen i Örnsköldsvik innan alla biofilm.

-  Förutom att vi når de som gör filmerna kommer vi att nå vänner, familj och de som röstar på bidragen samt alla som går på bio. Med det här upplägget når vi många människor, säger Hanna Wallin.

Priset för vinnarna är en träff med Andreas Öhman — regissören till "I rymden finns inga känslor". Tävlingen ritkar sig till unga mellan 13-25 år.