Mittuniversitetet ställer in sommarkurser

Mittuniversitetet måste ställa in en tredjedel av alla sommarkurser i år. Orsaken är att de är FÖR populära, enligt Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet i Östersund:
– De sista två åren så har vi ökat med närmare 40% på antalet studenter, och det är helt unikt bra i Sverige. Det finns inget annat universitetet som är i närheten av den ökningen, och det gör att det är svårt även med den mängd pengar vi fick förra året, att klara den här anstormningen av studenter menar Margareta Lindhagen.

Universiteten får varje år en påse pengar från staten utifrån hur många studenter man har och vilka resultat de visar. Enligt Margareta Lindhagen har Mittuniversitetet i år fått mindre pengar än ifjol.

Eftersom Mittuniversitetet annonserar ut sina sommarkurser i god tid under höstterminen, så kunde man inte förutsäga att anstormningen av sökande till kurserna skulle bli 5 000 fler än ifjol, menar Margareta Lindhagen:

– På något sätt så ligger vi helt rätt i tiden. Vi har jättepopulära sommarkurser och ett enormt söktryck, men vi får inte betalt för det. Utbildningsministern Jan Björklund har sagt att det inte blir mer pengar till universiteten de närmsta åren, så då är det en förhandling om vilka universitet som ska få mer pengar, enligt Margareta Lindhagen.

Så ni slåss lite mot varandra där?

– Ja, så kan man kanske säga.

Agneta Nilsson
agneta.nilsson@sr.se