Västernorrland/Jämtland

Ekonomiskt svårt för små klubbar

1:10 min

Det är svårt för små idrottsklubbar att expandera ekonomiskt. De har inga marginaler och den största utgiften går till att finansiera bortaresor. Det är verkligheten för de amerikanska fotbollslagen Jämtland republicans och Sundsvall flames, som har säsongspremiär idag.

Klubbarna har inga marginaler ekonomiskt.

– Ett engagemang från spelare och ledare är A och O, säger Daniel Strömberg, tränare för Jämtland Republicans.

I dag, lördag, är det säsongspremiär för Jämtland Repulicans och Sundsvall Flames i division 1 norra i amerikansk fotboll.

Men det är svårt för klubbarna och växa rent ekonomiskt, och spelarna är själva tvungna att arbeta för att få ihop pengar till klubbkassan.

– Ingen av oss får en krona i betalt. Spelarna i den här sporten betalar för att få spela, och bara det är ovanligt. Spelarna ställer även upp och jobbar ideellt för föreningen. Inte nog med att du måste hjälpa klubben sportsligt, du måste även bidra ekonomiskt, säger Daniel Strömberg.

Stor geografisk spridning

Klubbarnas största utgifter går till att finansiera resor till bortamatcherna, och det är en stor geografisk spridning mellan lagen i serien. Det rör sig sammanlagt om 87 mil mellan det sydligaste och det nordligaste laget.

Luleå Eskomos, som är ett annat lag i division 1 norra, har till och med vid ett tidigare tillfälle fått hoppa av serien för att laget inte kunnat finansiera resor till bortamatcherna.

"En mindre förening"

Den skrala ekonomin gör att klubbarna inte kan expandera. Drömmen för både Jämtland Republicans och Sundsvall Flames vore att kunna anställa någon på heltid. - Extra utgifter på den här nivån är aldrig välkommet. Vi är en mindre förening och har därför en tajt budget, säger Daniel Strömberg.

Jämtland Repulicans tar på lördag emot Uppsala 86ers hemma, och Sundsvall Flames åker till Gävle för att möta Gefle Red Devils.

Billy Abraha