Västernorrland

Få inbrott klaras upp

5:17 min

Ett krossat fönster, en uppbruten dörr och tjuven är inne.

Efter några minuter är värdesakerna borta och chansen att att tjuven åker fast är ganska liten.

Förra året anmäldes 195 bostadsinbrott i Västernorrland men bara åtta av dem ledde till åtal och tingsrättsförhandlingar.

– Jag har ingen direkt förklaring till det. Jag kan bara säga att det är för dåliga siffror helt enkelt. Jag tycker inte det är acceptabelt. Här måste vi bli bättre, säger Per Silverliden, länspolismästare i Västernorrland.

Bara fyra procent av bostadsinbrotten i länet klarades upp under förra året. Det är sämre än 2005 då nio procent av bostadsinbrotten klarades upp av polisen i Västernorrland och ledde till åtal.

– Vi borde klara upp flera bostadsinbrott. Det är den typen av brott som verkligen berör allmänheten och kränker dem djupt, säger Per Silverliden.

Vilket samband ser du mellan brottsplatsundersökningar och att polisen klarar upp ett bostadsinbrott?

– Ren teknisk bevisning är ofta det bästa sättet att kunna lagföra en brottsling. Så det är ett mycket stort samband, ja.

Men om man tittar på siffrorna och ser att antalet anmälda brott som leder ett till åtal faktiskt minskat, tyder det på att polisen i Västernorrland är för dålig på brottsplatsundersökningar?

– Ja, att vi inte är tillräckligt bra. Vi måste bli bättre, säger Per Silverliden.

I samband med den nya DNA-lagen från 2005 så startade polisen sitt mängdbrottsprojekt

Fler vardagsbrott, som till exempel bostadsinbrott, skulle klaras upp, bland annat med bättre brottsplatsundersökningar och dna-tester.

Men i Västernorrland och i Sverige har andelen uppklarade bostadsinbrott alltså minskat de senaste åren

Nu leder länspolismästare Per Silverliden en inspektionsgrupp inom polisen som jobbar med hur polisens ska bli bättre på att klara upp vardagsbrott. Fokus ligger på att bättre utnyttja de lokala brottsplatsutredarna som finns på varje närpolisområde, de så kallade Lokus.

– Genom att vi dels förstärker utbildningen när det gäller Lokus, och gör den befattningen mer attraktiv på flera sätt. Och vi vill också göra Lokus till en länsresurs som jobbar på frekventa tider, det är det viktiga, säger Per Silverliden.