Sundsvall

Chockhöjda hyror hotar Kvartersteatern

1:46 min

Nästa vecka kan framtiden för Kvartersteatern i Sundsvall avgöras. På måndag tas frågan om lokalhyran upp när nämndsordföranderna i kommunen träffas.

– Vi har fått en hyreshöjning från 6000 per år till 650 000 per år, säger Perra Söderberg, verksamhetsledare för Kvartersteatern.

– Man ringde från fastighetskontoret och ville att jag skulle komma och diskutera kontraktet. Men de här pengarna finns inte i alls i vår förening, vi skulle få klappa igen, säger Perra Söderberg, verksamhetsledare för Kvartersteatern.

Kvartersteaterns lokaler ägs av kommunen och hittills har föreningen betalat en symbolisk hyra på 6000 kronor per år. Ingemar Wilén är förvaltare på Service- och teknikkontoret. Han säger att han varit i kontakt med Kvartersteatern i frågan, men vill inte kommentera om teatern fått besked om en chockhöjning till 650 000 kronor per år.

Om kommunen ska fortsätta subventionera föreningens hyra, säger han att det är Kultur & fritidsförvaltningen som borde göra det.

– Vi kommer att ta upp frågan i vår ordförandegrupp. Det här är en utmärkt verksamhet som ingen i majoriteten vill sänka, tvärtom vill vi hjälpa till att utvecka det här. Sedan vilka konton vi sätter det här på det får vi bestämma på mötet den 23e. Vi kommer att lösa frågan på något vis, säger Reinhold Hellgren ordförande i nämnden.

Många av Kvartersteaterns medlemmar är barn & ungdomar.

– Alla är jätteupprörda, särskilt barn och föräldrar, säger Perra Söderberg.

– Det är alltid oro i alla frågor, det är vårt bakgrundsbrus i politiken, säger Reinhold Hellgren om oron inom Kvartersteatern.

Finns det någon risk att Kvartersteatern kommer att få ta den här kostnaden?

– Den är minimal, säger Reinhold Hellgren.

Johan Selin
johan.selin@sr.se