Kramfors/Härnösand

Blivande bönder lär sig laga mat

1:36 min

Nu ska de blivande bönderna från Nordvik få lära sig laga mat.
– Det är viktigt att de som producerar råvarorna också lär sig att ta hand om livsmedlen och förädla dem, säger kockläraren.

Häromdagen kom den första gruppen med elever från Naturbruksgymnasiet Nordviksskolan i Kramfors till lektionen i matlagning på Restaurang och Hotellprogrammet på Härnösands gymnasium.

Läraren Lars Bergman och hans hjälplärare från utbildningen tog emot och delade ut kockkläder och höga kockmössor.

– Jag vill visa att det är roligt att laga mat. Men också att det är viktigt att de som producerar våra livsmedel också vet hur man sedan tillagar dem och kan följa livsmedeln genom hela processen. Och för oss som kockar är det underbart att jobba med råvaror som kommer från en by i närheten och vi vet vem som har odlat dem och skött om djuren!

På menyn den här första lektionen står bl a grillad högrev med rabarbersalsa och en massa andra ovanliga tillbehör.

Patrik Öberg och Joakim Johansson ska göra rödbetschips:

– Det går bra men tar lång tid och smakar annorlunda, uttrycker de sig diplomatiskt.

17åriga Linus Törnqvist får lära sig knep hur man hackar persilja:

– Det är tydligen viktigt att man liksom bakar ihop persiljan innan man börjar hacka. Och efter bara en liten stund går det jättebra trots att Linus är en nybörjare i köket.  Och han vill gärna lära sig mer:

– En kille måste kunna laga sin egen mat.  Man kan inte lita på att tjejen eller mamma ska göra det jämt. Jag vill bli en bonde som kan laga mat och bjuda medarbetarna. Och så vill jag bli bra på att ta fram eget bra kött, det vill jag gärna bli lite halvkändis på för det är inte så många som vill bli bönder nu längre.

Själv tycker Linus mycket om kor och gissar att det kommer att bli svårt att skicka iväg djur på slakt.

– Det är klart att det kan bli svårt eftersom man har umgåtts mycket med djuren. Jag gillar kossor, de är härliga. Kor är inte så himla smart och de är skön på sitt sätt!

Simon Nilsson ser inte riktigt lika mycket fram emot matlagning. Man har inte tid som bonde att laga mat menar han:

– Man har aldrig ledigt. Det är arbete 24/7 och man har inte tid att stå i köket. Det är morsan som får laga maten, jag producerar hellre råvarorna.

Katarina Jonsson från Stöde är en av två tjejer i köket.

– Numera är kvinnorna också ute och kör traktor, så männen får vara med och laga maten. Men det går lite långsamt framåt så kvinnorna kommer nog att få laga en hel del mat också.

Katarina vill bli bonde och tycker redan att hon är duktig på matlagning. Hon gillar asiatisk mat och kan sno ihop en rätt med svamp, hemrökt lax och farmors goda mjukost när som helst.

Av tradition har bönderna inte haft särkilt mycket med maten att göra efter att de skickat iväg produkterna från gården.
Men den nya tidens bonde tänker gärna på vidareförädling, många planerar gårdsbutiker som ett sätt att få ekonomin att gå runt.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se