Örnsköldsvik

Björnungar avlivade av polisen

6:31 min

Polisen i Västernorrland avlivade två svårt medtagna björnungar igår kväll, vid Aspeå utanför Skorped i Örnsköldsviks kommun.

För en vecka sen blev en björnhona påkörd av tåget på platsen, och då gjordes ett eftersök utan att några ungar hittades.

– Vår teori är att ungarna satt uppe i ett träd, uppkörda av honan och där satt de kvar. Det är deras instinkt, att sitta kvar till dess att honan kallar ner dem, säger Roger Wiklander, ansvarig för jaktfrågor på polisen i länet

Ungarna satt förmodligen kvar uppe i trädet, tills dess att de tröttnade. Sen sökte de upp platsen där mamman förolyckats, där lukten efter björnhonan var som starkast.

Samtidigt skickades honan till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion.

Björnen hade mjölk i ljuvret vilket tydde på att hon antingen haft årsungar eller fjolårsungar. Därför begärde Roger Wiklander förtur hos SVA. Igår fick han svaret: honan hade sannolikt ungar födda i vinter. Såna ungar kan klara sig om de blir moderslösa före nyår. Annars är chansen att de ska överleva i stort sett obefintlig.

Igår skickades en ny patrull ut för eftersök och då hittades ungarna direkt. De var helt apatiska och försökte inte ens fly.

– När de inte flyr undan är de så undernärda och apatiska att de inte kommer att klara sig länge till, säger Roger Wiklander.

Var det det som låg till grund för beslutet att avliva dem?

– Ja.

Fanns det någon tanke att ta rätt på dem och föra dem till en djurpark eller liknande?

– Diskussionen fördes, men Naturvårdsverket har gått ut med föreskrifter att vilda djur bara i undantagsfall ska föras till djurparker. Vi bedömde att det var helt utsiktlös. Det fanns ingen djurpark som vi visste av, vi hade ingenstans att förvara dem och det var inte säkert att de skulle klara sig ändå på grund av kondition och tillstånd. Vi fick lov att ta ett beslut helt enkelt och då blev det avlivning, säger Roger Wiklander.