Västernorrland

Få motioner från SD

1:41 min

Det har gått åtta månader sen valet då Sverigedemokraterna fick mandat i alla länets kommuner utom Örnsköldsvik. Partiets ledamöter har sedan dess lagt en motion i länets kommunfullmäktigen. Det är endast i Sollefteå som en ledamot från Sverigedemokraterna har skrivit en motion.  Den handlar om nedläggningen av Långsele högstadium.

Sten Lindén sitter i kommunfullmäktige i Timrå för Sverigedemokraterna. Han är helt ny i politiken, han var inte ens medlem i partiet när han kandiderade och han säger att han inte är redo att skriva motioner än.

- Jag måste ha mer på fötterna innan jag kan jobba aktivt och ha en egen åsikt som följer Sverigedemokraternas partiprogram, säger Sten Lindén.

Partiprogrammet hade han inte läst när han tog på sig rollen i kommunfullmäktige.  Att driva Sverigedemokraternas kärnfrågor som invandringspolitiken genom att lägga en motion om det under mandatperioden är inte aktuellt för honom.

- Det går så många rykten. Det sägs att många invandrare begår brott till exempel. Man måste ju veta om det verkligen är så om man ska driva den politiken, säger han.

Sten Lindén vet inte hur länge han kommer att sitta kvar i fullmäktige för Sverigedemokraterna.

-  Jag är egentligen mer åt vänster, jag är socialdemokrat eller vänsterpartist, säger han.

Den enda motion i länet har lagts i Sollefteå. Den handlar om att man vill att konsekvenserna av nedläggningen av Långsele högstadium ska utredas. Anledningen till att fler motioner inte lagts är att ledamöterna inte har tillräckligt med kunskap och erfarenhet enligt den rundringning som Sveriges Radio Västernorrland gjort till fyra av ledamöterna.

- Jag kan inte bara skriva en lapp utan måste få bättre information hur man skriver en motion, säger Sven Nordlund en av partiets fyra representanter i Sundsvall.

Borde du då inte ha varit bättre förberedd innan du tog på dig detta?

- Ja, jag önskar att jag hade varit mer varm i kläderna innan jag började, säger han.

Lennart Karlström som representerar Sverigedemokraterna i Härnösand har heller inte skrivit någon motion men han ser det inte som något problem

-   Demokrati handlar om andra saker, som värderingar, säger han.

Du har fått ett mandat att bedriva Sverigedemokraternas politik, gör du det?

- Ja, det tycker jag.

Vad driver partiet för politik då?

- Det får du fråga partiet om.

Men du är ju Sverigedemokrat?

Jag svarar bara på frågor som gäller Härnösand.

Vad driver ni för politik i Härnösand då?

- Sådant som rör samhälle, skola och åldringsvård. Frågor som jag tycker är viktiga i  samhället.

Vid höstens val fick Sverigedemokraterna ett mandat i Kramfors kommunfullmäktige. Stig Åsberg valdes in efter att själv ha skrivit sitt namn på en av SD:s valsedlar. Sveriges Radio Västernorrland har försökt nå honom utan resultat. Men enligt kommunfullmäktigeordförande Rainor Melander (S) har Stig Åsberg ännu inte deltagit i något sammanträde:

-  Sverigedemokraterna hade inget eget namn i Kramfors utan han skrev dit sitt namn. Då tycker jag också att han ska representera Sverigedemokraterna och då ta debatten utifrån det politiska ställningstagande han gjort, säger Rainor Melander.

Att Sverigedemokraterna inte är mer aktiva i fullmäktige kan innebära ett demokratiproblem menar Mari Eliasson (S) som är kommunfullmäktiges ordförande i Timrå.

-  De har blivit valda att sitta i kommunfullmäktige. De som röstat på partiet vill att de ska driva den politiken i fullmäktige. När de inte gör det blir det ett hot mot demokratin, säger hon

Rodney Engström (M) kommunfullmäktiges ordförande i Sundsvall förstår att partiet ännu inte lämnat någon motion.

-  Många av dem är nya och måste få en inkörningsperiod. De har bara suttit sedan januari.

Han ser inget problem i att de inte varit med aktiva.

- Det är bättre att de kommer med en vettig motion än bara slänga in en motion bara för att, säger han.