1 av 2
Två av båtarna som samlades till övning utanför Lungön idag. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Bara ett par timmar in på övningen fick Rescue Härnösand ett riktigt larm om en fiskebåt som drabbats av problem utanför Härnön och ryckte ut till undsättning. Foto Ulla Öhman

Sjöräddningen övar

Larmet kom - på riktigt
5:34 min

De är räddningen för den som råkat i sjönöd och inte klarar sig på egen hand. De jobbar frivilligt på ideell basis. Det handlar om sjöräddarna som idag inledde en fyradagars sjöräddningsövning utanför Härnösand

Det är Härnösands Sjöräddningssällskap som står som värd för övningen där drygt ett dussin sjöräddare från tre olika stationer kommer att delta.

De övar med egna båtar och i nära vatten så övningen blir väldigt realistisk säger Lasse Näsström som är stationschef på Sjöräddningen i Härnösand.

Idag på första dagen övas sökning vilket inte alltid är så lätt då det kan vara hårt väder eller mörkt mitt i natten.

Sjöräddningen är en ideell förening med frivilliga som ställer upp för att med kort varsel rycka ut när någon råkar illa ut till sjöss. Inom 15 minuter från larm ska Rescue Härnösand lämna kaj.

Uppdragen varierar och kan vara allt från motorhaverier, sjukdomsfall ombord eller kapsejsade båtar.

Verksamheten finansieras av medlemsavgifter och gåvor.

Så, hur gick det sedan för fiskebåten som larmade efter hjälp mitt under övningen? Jo, det visade sig vara en fiskare från Norrbotten som hade varit och köpt ny båt i Halland. När han skulle passera Härnösand ute till havs så fick han motorproblem och låg och drev.
Sjöräddningen bogserade in honom till lugnare vatten och nu i eftermiddag låg han vid kaj i Härnösand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".