Sundsvall

Lång handläggnigstid för brott i nära relationer

1:30 min

Det tar för lång tid innan gärningsmän som är misstänkta för brott i nära relationer döms eller frias. Anmälningar om våld mot till exempel kvinnor och barn i länet har i vissa fall blivit liggande i över ett år.

Det är åklagarkammaren och polisen i Sundsvall och i Helsingborg som kör projektet som ska leda till kortare handläggningstider när det gäller anmälningar om närståendebrott. Vid en tillsyn av sex åklagarkammare i landet för ett par år sedan upptäcktes det att åklagare ibland inte var närvarande vid förhör och att det tog alldeles för lång tid innan gärningsmän fick sina domar. När hastigheten nu ska skruvas upp i utredningarna ska också kvalitén bli bättre tror åklagare Daniel Brodén.

– Så vi får ett rättssäkrare förfarande och ett snabbar avgörande säger han.

Nu är målsättningen att få ärendena avslutade inom tre månader där barn är inblandade och inom ett halvår för vuxna. Dessutom ska åklagare kopplas in mycket snabbare. Till exempel ska förhör med utsatta barn hållas inom 14 dagar efter första anmälan.

Det här projektet startade i november 2010 och ska hålla på i ett år. Om erfarenheterna blir bra är det sedan tänkt att det ska införas i hela landet.

Eva Boström jobbar på kvinnojouren i Härnösand och hoppas att rättsprocessen nu ska bli bättre för de som utsatts för närståendevåld.

– Speciellt när det gäller barn ska utredningen gå så fort som möjligt. Brottsoffren behöver ett snabbt avslut så de kan gå vidare med sina liv på något sätt, säger Eva Boström.