Västernorrland

TV-spel bra för barn

2:04 min

”Uppmuntra dina barn att spela spel på datorn och flytta gärna fram middagen för att sonen ska få spela klart ”. Den uppmaningen mötte föräldrar i Höga Kusten området i går kväll. Det handlade om barns säkerhet på Internet och föreläsare var Ulf Silling med mer än 25 års erfarenhet av vad barn och ungdomar har för sig ute på Internet.

– Jag tror att spelandet innebär många fantastiska möjligheter för många barn som pratar och umgås och spelar med människor över flera tidszoner över jordklotet, säger Ulf Silling.

– I de här spelen så blir man inte bedömd ifrån om man är lång eller kort, tjock eller smal, har konstiga glasögon och märklig  frisyr, utan man blir bedömd utifrån att man är hygglig att ha att göra med, duktig på att samarbeta, och det tror jag är en fantastisk tillgång, fortsätter Ulf Silling.

Ulf Silling är en välkänd föreläsare och träffar 10.000 barn och ungdomar varje år. I går kväll träffade han föräldrar ute på Nordingråskolan.

”Flytta gärna en middag någon timme för att sonen ska få spela klart”, var uppmaningen. Hellre en morot än en piska.

Catrin Linden har två barn, en tjej i ettan och en kille i femman.

– Jag tycker nog att han vinklar det ganska positivt, säger Catrin Linden.

Skulle du kunna tänka dig att flytta en middag på grund av att sonen spelar?

– Nej, det tror jag inte, säger Catrin Linden.

Budskapet från Ulf Silling var annars solklart: det är du som förälder som måste lära dig mer om Internet för att bäst hjälpa ditt eget barn.

Likväl som du skjutsar din son eller dotter till en fotbollsträning måste du förstå vad som kan hända på Internet. Farorna är många.