Härnösand

Dålig affär sälja skolor

1:32 min

– Det var en dålig affär för skolan när Härnösands kommun sålde ut sitt fastighetsbestånd, bland annat samtliga skolor, till en privat fastighetsägare. På grund av dåliga avtal måste nu skolan betala för reparationer som egentligen borde bekostas av fastighetsägaren, säger skolnämndens ordförande Lars-Gunnar Hultin (v).

För cirka tre år sedan sålde Härnösands kommun ut nästan hela sitt fastighetsbestånd, däribland alla skolor, till privata fastighetsbolaget Kungsleden.

Nu är det dotterbolaget Hemsö fastighets AB som äger skolorna och Lars-Gunnar Hultin tycker att kommunen är den som förlorade på försäljningen.

– Lokalkostnaderna har ökat kraftigt. Riksgenomsnittet är cirka 17 000 kronor per elev och år. I länet är snittet runt 15 000. Men i Härnösand betalar vi 23 000 kronor per elev och år för våra lokalkostnader.

Skulle Härnösand ligga på rikssnittet så skulle man kunna lägga 15 miljoner mer på lärarna, säger han.

– Och dessutom ingår inte alla kostnader i de 23 000 utan vi måste betala en massa fler miljoner för t ex toaletter som går sönder eller ventilation som måste göras om. Det beror på att vi har avtal som är helt sjuka, säger Lars-Gunnar Hultin.

Nu vill han komma ur hyresavtalen men det är inte så enkelt eftersom kontrakten skrevs på väldigt långa tider.

På högstadiet Kiörningskolan som enligt skolchef Tord Backman är i "bedrövligt skick" och verkligen behöver rustas upp har man hyresavtal till 2016. I vissa lokaler löper avtalen inte ut förrän 2031.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se