Timrå

Ljustorp blickar framåt

1:28 min

Det rör på sig i Ljustorp, jordbruksbyn några mil nordväst om centrala Timrå. I morgon tas det första spadtaget för en ny bensinstation i bygden.

Att kunna tanka i byn är något som många efterlängtar. En av dom är Lena Liljemark som sitter i styrelsen för sockenföreningen i Ljustorp.

– Jag kan utgå från mig själv. Om man tittar på kvällen och ser att i morgon måste jag ha bilen fulltankad, då måste jag åka ner till Stavreviken och tanka, så att jag vet att bilen är tankad. Det blir ju mycket lättare nu när macken finns i byn. Och för näringslivet är det bra, Ljustorps handel kommer att få något som drar mer folk hit. Alla de här bitarna är viktiga, säger hon.

Byborna och föreningslivet har kämpat för att få en ny bensinmack till orten i många år efter den gamla som stängde för över tio år sen.

Nu är morgondagens spadtag mer av symbolisk art. Avtalen mellan bygdegårdsföreningen som äger marken och bensinbolaget är klara men det är fortfarande en hel del tillstånd som ska till innen bygget kan starta på riktigt.

Målsättningen är att macken ska stå klar före jul, det säger Tina Tjärnberg Forslund, en av dem som engagerat sig.

I morgon invigs också det nya bygdetorget i Ljustorp alldeles bredvid affären i bygdegården. Förhoppningen är att det ska bli en mötesplats för byborna, det säger Lena Liljemark:

– Affären kom ju till, och det blev en jättebra mötesplats, men det blir lite trångt. Där ska ju handel bedrivas samtidigt. Vi kände att det finns ett behov av att ha en mötesplats där det är öppet och man kan gå ner och ta en kopp kaffe. Och det är när man träffas så som man börjar prata med varandra och byter idéer, säger Lena Liljemark.