Ändringar i tågtrafiken till Norrland - färre stopp i Sundsvall

Norrlandstågen till och från Göteborg ska från januari gå via Stockholm, och trafiken via Sundsvall slopas. Det föreslår nu Connex, som driver tågtrafiken till och från övre Norrland, för att spara pengar åt Rikstrafiken.

Enligt förslaget ska nattågstrafiken på sträckan Göteborg/Stockholm-Luleå/Narvik från den 9 januari 2005 köras med två tåg i båda riktningarna året runt, vilket är ett tåg mindre än nu.

Och tågen till och från övre norrland ska inte längre gå via Sundsvall, Hudiksvall och Söderhamn.

Olof Eriksson, affärsområdeschef på Connex, säger till TT att förseningarna borde minska när tågen inte går via Sundsvall, där det är enkelspår och tät trafik, och det skulle också spara pengar.

Connex driver tågtrafiken till och från övre Norrland på uppdrag av Rikstrafiken, som sköter statens upphandlingar av olönsam kollektivtrafik. Det är Rikstrafikens sparkrav som gör att Connex tvingas till ändringar i tågtrafiken till och från övre Norrland.

Rikstrafiken är positivt inställd till förslaget från Connex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista