Algblomningen har nått västernorrlandskusten

Omfattande algblomning pågår i kustbandet i Bottenhavet från Sundsvall i norr till Gävle i söder. Länsstyrelsen i Västerbotten varnar för att bada där det finns alger, eftersom det inte går att skilja ofarliga algblomningar från giftiga.

Observationer av ytansamlingar av alger har gjorts i området mellan Brämön och Björkön, i havsområdet kring öarna Gran, Vitörarna och Jättholmarna i Västernorrlands län. Även svaga algblomningar har observerats via satellitbilder ute till havs i centrala Bottenhavet.

Informationscentralen vid Länsstyrelsen i Västerbotten bedömer att det rör sig om blågröna alger men har ännu inte några uppgifter om vilka arter blomningen består av. Eftersom det inte går att skilja ofarliga algblomningar från giftiga bör man undvika bad på platser med algblomning, enligt informationscentralen på länsstyrelsen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista