Västernorrland har landets största befolkningsminskning

Befolkningen i landet ökar, och idag beräknas vi passera niomiljonerssträcket. Men det handlar inte om någon generell ökning i hela Sverige. Åtta läns befolkning har minskat under de senaste 35 åren, och den allra största procentuella minskningen står Västernorrlands län för med nio procent.

Procentuellt sett så har befolkningen minskat i Västernorrland sett över en lång tidsperiod. Men jämfört med första halvåret förra året så har det blivit några fler västernorrlänningar hittills i år, närmare bestämt 178 stycken. Alla kommuner i länet utom Sollefteå och Ånge har ökat sin befolkning.

De senaste åren har det skett ett trendbrott i befolkningsutvecklingen i länet. Under 90-talet minskade befolkningen stadigt, men sen 2002 så pekar siffrorna på att befolkningen ökat, sakta men säkert.

Över lag i landet så är det storstadsregionerna som växer befolkningsmässigt medan mindre orter blir mindre.

De senaste åren är det Mälardalsregionen som har gått bäst, tillsammans med regionerna kring Stockholm, Göteborg och Malmö, det visar statistik från SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista